В порту Південний зберігають тисячі тонн аміачної селітри. Там переконують, що це безпечно

Борис Ткачук, фото
Борис Ткачук
У морському порту Південний, що в місті Южне на Одещині, лежить майже 10 тисяч тонн вибухонебезпечної аміачної селітри. Адміністрація порту переконує, що зберігають її за всіма правилами. Про зберігання селітри заговорили після вибуху в Бейруті, який імовірно стався через детонацію 2750 тонн цієї сполуки.

Як повідомили в адміністрації морського порту, аміачну селітру зберігають на причалах № 1 і 2. Там переконують, що вона фасована у біг-бегах й у такому випадку не є вибухонебезпечною, що гарантує дотримання всіх технологічних вимог.

Також у порту зазначають, що перевантажують селітру відповідно до загальносвітових міжнародних морських правил перевезення небезпечних вантажів.

«Небезпеку становить перевантаження аміачної селітри навалом. Проте такий спосіб перевалки в порту Південний ніколи не застосовувався», — кажуть в адміністрації.

Зазначимо, що аміачну селітру використовують як добрива, а також як складову вибухівок.

Це повідомлення адміністрації є відповіддю на поширену напередодні у ЗМІ інформацію, з посиланням на адвоката Дениса Шкаровського, що в порту Південний ніби то зберігають 10 тисяч тонн селітри «просто неба». Вантаж, за його словами, розташований поблизу арештованого судна TRUMP D.

Чому заговорили про аміачну селітру?

Сталося це на тлі вибуху в порту Бейруту, Ліван. Наразі основною версією називають вибух 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), конфіскованих у 2014 році з судна російського бізнесмена.

Наразі підтвердили загибель 149 людей та поранення понад 5 тисяч. Зараз у Бейруті надзвичайний стан, тож контролювати безпеку у місті буде армія, а сам стан можуть продовжити після 14 днів.

Детальніше про ситуацію в Бейруті читайте у нашому онлайні.

Як відреагували в Україні?

Напередодні президент Володимир Зеленський після трагедії в Бейруті доручив прем’єр-міністру Денису Шмигалю організувати перевірку в країні поводження з небезпечними матеріалами та вжити заходів для запобігання небезпечним ситуаціям.

Перед цим у Миколаївському морському порту відзвітувалися, що приблизно рік у них зберігалося 3200 тонн аміачної селітри, але наразі її вивезли.

читайте також
«Схоже на Хіросіму. Не знаю, як Ліван це переживе». Що відомо про масштабний вибух у Бейруті?


Поділитися: