Топ-11 таємничих та загадкових доісторичних об’єктів (фото)

9133

У світі існують сотні таємничих місць і об’єктів, таємницю яких учені намагаються розгадати не один десяток років. Кам’яні кола, плити, божества, храми – всі ці вікові історичні цінності є унікальними і дають нам можливість повернутися в минуле – до витоків розвитку людської цивілізації.

Карнакські камені. Франція.

11753-620x465

Карнакські камені – колекція, що складається з більш ніж 3 тисяч стоячих каменів, навколо французького міста Карнак в Бретані. Камені були встановлені між 4500 і 3300 р. до н.е. Існує безліч теорій про мету установки цих каменів. Деякі стверджують, що камені мають відношення до астрономії і являють собою обсерваторію. Інші вчені стверджують, що камені використовувалися як примітивних сейсмічних приладів, для визначення землетрусів.

Незавершений обеліск. Асуан Єгипет.

21087-620x413

У стародавніх кар’єрах, поблизу Асуана, знаходиться гігантський шматок каменю, який був призначений для створення обеліска. Обеліск не був завершений, ймовірно, через тріщини, які утворюються в кам’яних кар’єрах (дехто вважають, що робота зі створення обеліска була перервана насильно). Величезні розміри цього обеліска – вражають. Висота обеліска – 42 метра, вага 1200 тонн. Для більш яскравого уявлення висота обеліска – уявіть собі 10-й поверховий будинок. Для транспортування такого об’єкта підійде далеко не кожен кран. Як обеліск збиралися транспортувати єгиптяни – загадка.

Антекера. Іспанія.

3848-620x465

Три найбільш важливих дольмена в Іспанії: Куева-де-Менгу, Куева-де-В’ера і Толоса Ель-Ромерал є одними з найбільших у світі. Найбільші камені, використовувані в їх конструкції важать 180 тонн, і були перевезені, принаймні, в милі звідси. Унікальна конструкція була заснована близько 3700 р. до н.е. Багато стінок мають антропоморфні ілюстрації.

Джгантія. Мальта.

4715-620x465

Джгантія являє собою комплекс з двох мегалітичних храмів на мальтійському острові Гозо. Кам’яні храми були побудовані близько 3600 року до н.е., що робить їх другою найстарішою релігійною структурою з колись знайдених, відразу після Гебеклі Тепе. Слід мати на увазі, що в цей час ще не було ніяких металевих інструментів і ще не було винайдено колесо. Вважається, що Гжантія – це місце культу родючості, так як там були виявлені фігурки та статуетки пов’язані з родючістю.

Кам’яні сфери. Коста-Ріка.

5592-620x465

Колекція, що складається з більш ніж 200 кам’яних сфер, розміром від кількох сантиметрів, до понад 2 метрів, була знайдена в Каста-Ріці. Сфери, як вважають, були вирізані між 1500 і 500 р. до н.е. Більш точне датування – неможливе. Існує безліч легенд пов’язаних з кам’яною колекцією. Так, одна з них свідчить, що вони є реліктами Атлантиди. Інша легенда говорить, що творці володіли зіллям, яке пом’якшує скелю.

Голови Ольмеків. Мексика.

6482-620x465

Голови Ольмеків – колекція, що складається з 17 колосальних голів, вирізаних з каменю. Колекція була створена приблизно в 1500-1000 році до н.е., і важить кожна голова – від шести до п’ятдесяти тонн. Кожна голова, має вирізаний унікальний убір через що дехто вважає, що вони були могутніми правителями ольмеків.

Пам’ятник Йонагуни. Японія.

7408-620x465

У 1987 році була виявлена група підводних утворень біля узбережжя острова Йонагуні. Ці утворення мають плоскі краю, паралельні прямі кути і колони. Область, на якій виявлена конструкція – була сушею під час останнього льодовикового періоду: від 8 до 10 тисяч років тому, тому, якщо Йонагуні дійсно був побудований людьми – він є однією з найбільш древніх будівель на Землі.

Камбейська затока (Хамбхат). Індія.

8342-620x604

У 2001 році біля узбережжя Індії, в Камбейський затоці, було знайдене затонуле місто. Кілька штучних структур були визначені з використанням гідролокатора. З дна були витягнуті безліч артефактів, серед яких: глиняні черепки, статуетки, прикраси. Можливо, це місто існувало з 9500 до н е. Якщо воно дійсно існувало, тоді воно на тисячі років старіше найбільш древнього міста Індії – Варанасі.

Моаї. Острів Пасхи.

9303-620x348

На острові Пасхи, на одному з найвіддаленіших населених островів на Землі, знаходиться одна з найвідоміших таємниць світу. Гігантські кам’яні статуї (моаї) з острова Пасхи є однією з найпопулярніших світових визначних пам’яток серед туристів. Історики-археологи губляться в гіпотезах – з якою метою були створені ці статуї і чому вони залишені незакінченими. Одіна з найбільш диких теорій про острів Пасхи свідчить, що острів насправді – пік підводної гори і являє собою все, що залишилося від загиблої цивілізації Му.

Гебеклі Тепе. Туреччина.

10292-620x411

Гебеклі Тепе, вважається однією з найстаріших релігійних структур, колись знайдених на планеті. Вважається, що структура з’явилася між 10000 і 9000 роками до н.е. На кам’яних спорудах і стовпах можна побачити вирізаних хижих тварин. Вага деяких стовпів досягає 20 тонн. Вважається, що Гебеклі Тепе був побудований ще до появи сільського господарства, релігії, писемності, колеса, кераміки, одомашнення тварин. Як цей комплекс був побудований – таємниця, що надійно охороняється часом.

Кам’яна могила. Україна.

фото: pklimenko
фото: pklimenko

Кам’яна Могила

Кам’яна могила під Мелітополем – один з найдавніших на землі храмових комплексів.

Гігантське нагромадження каменів висотою до 12 м – залишки піщанику колишнього Сарматського моря. За формою нагадує курган, звідки і походить назва. З найдавніших часів використовувалося як святилище. Багато каменів покриті зображеннями епох палеоліту, мезоліту, міді-бронзи та середньовіччя (від XVI-XIII тисячоліть до н. Е.. До X-XII ст.) Деякі дослідники вважають, що письмена Кам’яної Могили більш архаїчні, ніж писемність Шумера, і є найдавнішими зразками писемності на Землі. З метою збереження петрогліфів проходи до них засипані піском. Копії можна побачити в будівлі музею-заповідника “Кам’яна могила”. Особливо вражає скульптура людини-риби віком 7 тис. років.



• не пропусти