Що буде з наукою в Антарктиді через епідемію

Станція Halley

Автор фото, BAS

Підпис до фото, Британська станція "Галлей" тепер залишиться законсервованою

Багато польових досліджень в Антарктиді припиняться на рік через епідемію коронавірусу, пише кореспондент BBC News з питань науки Джонатан Амос.

Точніше, дослідження зупинять саме для того, щоб коронавірус не потрапив на "білий континент".

Так Британська антарктична місія (BAS) планує залишити лише ключові напрями, які можна продовжувати лише зі станцій, тоді як польові дослідження в глибині Антарктики відкладуть на рік.

А це означає призупинення спільного британсько-американського проєкту на величезному Льодовику Туейтса, який зараз швидко тане.

Це одне з найбільших наукових досліджень на континенті зараз.

Вивчення льоду
Підпис до фото, Дослідження в глибині "білого континенту" відкладуть на рік

У BAS пояснюють, що просто не мають нормальних можливостей лікувати людей в Антарктиді, якщо вони захворіють на СOVID-19.

Для вчених і технічного персоналу всіх станцій в Антарктиці вводяться суворі карантинні заходи, щоб не допустити появи коронавірусу на континенті, де сотні людей живуть у закритому просторі станцій.

Додаткові труднощі накладає і логістика - дістатися Антарктиді в умовах періодичного скасування авіасполучення не так і просто.

Rothera

Автор фото, BAS

Підпис до фото, "Ротера" - головна британська станція в Антарктиді

Зазвичай експедиції летять в одну з найближчих країн до Антарктики -Південну Африку, Австралію, Нову Зеландію, Аргентину чи Чилі - і звідти вже з усім необхідним пливуть до своїх станцій через Південний океан чи перелітають туди спеціальною авіацією, зазвичай військовою.

Але зараз повітряні коридори часто перекриваються через карантин.

Наприклад, шлях 25-ї української антарктичної експедиції до станції "Академік Вернадський" тривав майже місяць й був під загрозою зриву, але Український антарктичний центр все ж зміг провести перезмінку.

Британці ж зараз планують діставатися до Антарктиди на власному дослідницькому судні "Джеймс Кларк Росс".

Судно "Джеймс Кларк Росс"

Автор фото, BAS

Підпис до фото, Судно "Джеймс Кларк Росс"

Як варіант, є можливість перельоту через Фолкленди з дозаправленням на одному з островів, однак такий маршрут наразі не є основним.

Скасування досліджень

Через всі обмеження Британська антарктична місія просто змушена скасувати більшість своїх польових досліджень, для яких вченим потрібно вирушати вглиб континенту.

Натомість більше уваги приділять вивченню змін клімату, які можна проводити з двох британських станцій Ротера та Галлей.

В останні роки станцію Галлей консервували на зиму, а всі дослідження там проводилися обладнанням автоматично.

За нинішніх умов станція залишиться безлюдною і під час антарктичного літа. Утім, що вона змогла функціонувати протягом 2021-2022 років, персонал туди все ж має навідатися, щоб перевірити справність систем живлення.

Мапа
Підпис до фото, Британська антарктична місія діє на кількох лосілдницьких станціях та допоміжних базах. Українська станція "Академік Вернадський" також була колись британською

"У нас достатньо пального на станції "Галлей", щоб вона пережила наступну зиму. Проблема тільки в тому, що пальне не у баці, який живить автономну систему. Воно у більших станційних баках і ми маємо його перемістити", - пояснює професор Девід Вогхан, директор BAS з питань науки.

Це буде можливо, лише якщо Британська антарктична місія зможе перекинути свій флотський літак Twin Otter з Канади, а з цим також можуть бути проблеми через коронавірус на шляху з півночі на південь.

Якщо ж літака не буде, то дістатися до "Галлея" з "Ротери" буде неможливо.

Коронавірусна криза застала дослідників Антарктики під час літнього сезону 2019-2020.

Й доправити весь персонал звідти додому тепер також буде складною задачею, з довгим карантином на "Ротері" і на Фолклендах.

Навіть ті, хто працював у найвіддаленіших куточках Землі, змушені будуть зачекати.

Водночас вчені сподіваються за рік повернутися до всіх проєктів, зокрема продовжити вивчати причини такого швидкого танення Льодовика Туейтса.

А українська станція "Академік Вернадський" продовжує вивчати зміни клімату - саме на Антарктичному півострові, де базуються українські полярники, спостерігається аномальне потепління.

Пропустити Facebook допис, 1

Контент недоступний

Дивіться більше у FacebookBBC не несе відповідальності за контент інших сайтів.

Кінець Facebook допису, 1

Наприклад, кілька днів тому до станції неочікувано повернулися пінгвіни, які в цей час року мали б вже мігрувати через наближення антарктичної зими.

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!