Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Мінську знову затримали керівницю штабу опонентки Лукашенка: вдруге за три дні

У столиці Білорусі Мінську 8 серпня знову затримали Марію Мороз — очільницю штабу кандидатки в президенти та головної опонентки чинного президента Світлани Тіхановської. 6 серпня її вже затримували, але того ж дня після «роз'яснювальної бесіди» відпустили.

Про затримання повідомила прессекретарка Тіхановської Анна Красуліна, пише «Єврорадіо».

Вона разом з самою кандидаткою в президенти була присутня під час затримання. Каже, що люди в цивільному одязі заштовхали Мороз в синій мікроавтобус. За їхніми словами, «нібито в межах якоїсь адміністративної справи».

За попередніми даними, жінку доправили в Центральне районне управління внутрішніх справ.

Оновлено: як пише TUT.BY, Красуліна згодом повідомила, що спочатку Мороз відвезли в районне управління, а потім в центр ізоляції правопорушників, де вона пробуде до понеділка, 10 липня, оскільки їй інкримінують адмінправопорушення і на неї чекає суд. Але вони не працюють у вихідні дні. Відтак очільниця штабу Тіхановської вимушено пропустить вибори, які мають відбутися завтра, 9 серпня.

Мороз вже затримували 6 серпня. Тоді її відпустили через пів години, за її словами, після «роз'яснювальної бесіди». А от у МВС Білорусі  повідомили, що не затримували керівницю штабу Тіхановської.

Того дня на вечір 6 серпня Тіхановська планувала провести мітинг у Мінську в парку Дружби народів. Уранці її команда спробувала встановити там сцену, але співробітники дорожньої автоінспекції перекрили в'їзд до парку й  повідомили, що проведення мітингу в цьому місці заборонене.

Передвиборче закручування гайок

Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня й чим ближче дата, тим більше місцевий силовий апарат намагається подавити суперників чинного президента Олександра Лукашенка. Крім затримання безпосередніх членів штабів кандидатів, спостерігачів (а в Білорусі вже йде дострокове голосування) силовики бачать «змову» й у куди більш звичних речах.

Так, на 10 діб кожного  арештували двох діджеїв, які поставили на міському святі у Мінську пісню «Перемен!» гурту «Кіно».

У цей же день в Мінську водії  влаштували імпровізований автомайдан: сигналили і вмикали ту ж таки пісню «Перемен!».

Пізніше ввечері силовики  затримували велосипедистів, які влаштували велопробіг солідарності.

А українських журналістів  затримали і депортували  з Білорусі.

Що відбувається з виборами в Білорусі?

Вибори президента в Білорусі заплановані на 9 серпня. Світлана Тіхановська — єдина з головних конкурентів чинного президента Олександра Лукашенка, яку зареєстрували на вибори. Не зареєстрували  Валерія Цепкала  та Віктора Бабарика. Останній взагалі перебуває в СІЗО, проти нього  порушили кримінальну справу.

Головні опозиційні кандидати  об’єдналися і підтримали Тіхановську. Загалом, попри численні арешти, реєстрація Тіхановської є подією для білоруської політики, бо чи не вперше Лукашенко матиме на виборах реального конкурента. Утім Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів.