Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Бейруті протести з вимогою покарати причетних до вибуху в порту: сотні постраждалих, захоплені міністерства

У Бейруті, столиці Лівану, тисячі людей 8 серпня вийшли на акцію протесту з вимогою покарати винних у вибуху в порту 4 серпня, через який загинули 158 людей, ще шість тисяч постраждали. Між поліцейськими та протестувальниками сталися сутички, понад 200 людей постраждали. Частина протестувальників захопила будівлі двох міністерств.

Як повідомляє Reuters, близько 7 тисяч людей вийшли на Площу мучеників в центрі міста. Свою акцію вони назвали «Судний день». Вимагали покарати чиновників, які винні у вибуху.

Люди закликали також скинути нинішню владу і скандували «революція». На площі встановили символічну шибеницю, як попередження для політиків, чия халатність призвела до вибуху.

На ній, зокрема, «повісили» фото президента Лівану Мішеля Ауна і лідера руху «Хезболла» Хасана Насралла.

Частина протестувальників почала кидати каміння у поліцейських, інша намагалася прорватися до парламенту Лівану. У відповідь силовики застосували сльозогінний газ. Також хтось з протестувальників підпалив вантажівку, яка стояла неподалік від парламенту.

Як повідомляють у Червоному Хресті Лівану, в сутичках постраждали понад 150 людей: госпіталізували 55 людини, ще 117 допомогу надали на місці.

Оновлено: згодом у Червоному Хресті повідомили про понад 200 постраждалих: 63 людини госпіталізували, 175 надали допомогу на місці.

Як повідомляють ліванські ЗМІ, під час протестів загинув один співробітник сил безпеки, ще декілька отримали вогнепальні поранення.

Після початку сутичок протестувальники прорвалися в будівлю Міністерства закордонних справ, яке постраждало від вибуху 4 серпня. За інформацією Al Jazeera, групу очолили офіцери ліванської армії у відставці. Один з демонстрантів оголосив, що захоплена будівля, — «штаб революції».

Протестувальники закликали жителів Бейруту займати й інші міністерства. Після цього штурмом взяли будівлю Міністерства економіки.

На тлі сутичок до ліванців звернувся також прем’єр-міністр країни Хасан Діаб. Він заявив, що Лівану, щоб вийти з кризи, потрібні дочасні парламентські вибори, і пообіцяв підготувати відповідний законопроєкт.

Також Діаб пообіцяв, що усі винні у вибуху в порту будуть покарані.

Нагадаємо:

  • 4 серпня у порту Бейрута стався надзвичайно потужний вибух, наразі основною версією називають вибух 2750 тонн нітрату амонію (аміачної селітри), конфіскованих у 2014 році з судна російського бізнесмена. Ймовірно, увесь цей час вибухонебезпечну речовину неправильно зберігали на складах.
  • Наразі відомо про загибель 158 людей та поранення понад 6 тисяч. Зараз у Бейруті надзвичайний стан, тож контролювати безпеку у місті буде армія, а сам стан можуть продовжити після 14 днів.
  • Розмір збитків від вибуху, за попередніми підрахунками, становить від трьох до п'яти мільярдів доларів. Але може бути й більше.

Що з політичним режимом у Лівані?

У січні 2020 року там оголосили про формування нового уряду. Тоді прем’єр назвав його технократичною «командою порятунку» для країни, в якій із середини жовтня 2019 року на тлі економічної кризи тривали вуличні протести.

Однією з головних причин припинення політичної кризи в країні став тиск ісламістської партії «Хізбалла», яка має більшість у ліванському парламенті.

Протести в Лівані почались 17 жовтня 2019-го після того, як уряд країни оголосив про запровадження збору на користування такими месенджерами, як WhatsApp, для здійснення телефонних дзвінків. Збір мав становити 0,20 долара на день.

Пізніше уряд скасував це рішення, однак протести продовжились і були спрямовані проти корупції та уряду Лівану на тлі безпрецедентної економічної кризи в країні.

Тривалий час протести в Лівані були мирними, однак згодом між протестувальниками й правоохоронцями відбулися сутички. Зокрема, поліція використовувала  сльозогінний газ  і водомети та «гналася» за сотнями чоловіків і жінок-протестувальників.