В Україні почали діяти нові правила постачання газу: що це означає

В Україні почали діяти нові правила постачання газу: що це означає

Єдину ціну на газ скасували після впровадженням нових правил постачання газу в Україні і завершення режиму покладення спеціальних обов’язків.

«Кожен постачальник сам визначатиме, за якою ціною продавати газ своїм клієнтам. Своєю чергою, побутові споживачі (фізичні особи) отримали можливість вільно обирати постачальника за рівнем сервісу та тарифним планам», – йдеться в повідомленні Нафтогазу, передає Газета по-українськи.

Ці правила вступили в дію 1 серпня. Побутові споживачі Нафтогазу можуть обирати газові тарифні плани.

Зараз є доступним тариф «Місячний», за яким ціна газу будуть оголошувати на початку кожного місяця поставки. У серпні ціна газу складає 3,24 грн/куб. м з ПДВ, без вартості доставки.

У середині серпня можна буде обрати тариф «Річний» із фіксованою ціною на рівні 4,73 грн/куб. м з ПДВ, без вартості доставки.

Подібна схема, коли люди можуть самостійно вибрати компанію, у якої і будуть купувати блакитне паливо, вже давно працює в Європі, та чи приживеться вона в Україні – експерти прогнозувати не беруться.

«Ці постачальні компанії будуть намагатися клієнта до себе перетягнути і надавати кращі умови для постачання. Наприклад, якщо ви вдень на роботі, то вам зможуть запропонувати пакет, за яким вдень газ не пропонують», – сказав директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко. Він запевняє, нині знайти постачальника газу нескладно. Їх в Україні близько 500. Щоправда, реально надають послуги півсотні компаній. Якщо ви визначилися і вибрали одну з них, то необхідно підписати заяву-приєднання.

Крім того, потенційний постачальник протягом трьох днів має повідомити, що хоче продавати газ. Якщо все склалося, то слід готувати документи. «Це право власності на квартиру або на завод, або на фірму. Друге – це технічний паспорт приміщення. Третє, якщо мова йде про фізичну особу, то потрібен паспорт і ідентифікаційний код», – пояснив Олександр Сергієнко.

Якщо постачальника газу українці не змінили зараз, то в подальшому це все одно доведеться зробити.

«Якщо ви ні з ким не уклали договір поставки газу, то ви звертаєтесь до НАК «Нафтогаз», який урядом визначено як постачальник останньої надії. Він зобов’язаний надати газ протягом двох-трьох місяців, протягом яких потрібно знайти постачальника», – розповів Сергієнко.

Експерти заспокоюють, що через теплу зиму і залишки палива в сховищах, ціни на газ, ймовірно, будуть знижуватися. Сприяти цьому буде й конкуренція на ринку газопостачання. Річ у тім, щоб отримати якомога більше споживачів, компанії пропонуватимуть більш комфортні умови, пише Фінанси.ua.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *