Новини

Сьогодні у Білорусі почались президентські вибори: що потрібно знати

Сьогодні у Білорусі почались президентські вибори: що потрібно знати

Сьогодні, 9 серпня, у Білорусі – основний день голосування на президентських виборах. Дострокове голосування відбулося з 4 по 8 серпня.

Центральна виборча комісія Білорусі повідомила, що у достроковому голосуванні нібито взяли участь 41,7% білорусів, що мають право голосу, це 2 854 336 виборців.

На посаду президента Білорусі претендують чинний глава держави Олександр Лукашенко, співголова громадського руху “Говори правду” Андрій Дмитрієв, колишній депутат нижньої палати парламенту Анна Канопацька, домогосподарка Світлана Тихановська і голова партії “Білоруська соціал-демократична Грамада” Сергій Черечень.

Вибори вважаються такими, що відбулися, якщо в них взяли участь понад 50% виборців, внесених до списків для голосування. Президент вважається обраним, якщо за нього віддали голоси більше половини громадян, які взяли участь в голосуванні.

Цьогорічні вибори пройдуть без участі спостерігачів від деяких міжнародних структур. Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ ОБСЄ), яке традиційно направляло в республіку спостережні місії, відмовилося від спостереження за поточною кампанією: у БДІПЛ ОБСЄ заявили, що МЗС Білорусі своєчасно не надіслав відповідне запрошення. Парламентські асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ) і Ради Європи (ПАРЄ) також не направляли своїх спостерігачів.

Всього на виборах зможуть проголосувати близько 6,8 мільйона білорусів. Вибори вважаються вдалими, якщо в голосуванні взяли участь більше ніж половина громадян.

Другий тур президентських виборів в Білорусі проводився лише у 1994 році. В інших випадках Лукашенко перемагав в першому турі з великою перевагою.

Так, у 2015 році явка на виборах склала 87,22%. За Лукашенко віддали голоси 83,5% громадян, які взяли участь в голосуванні.

Нагадаємо, раніше у готелі “Мінськ” у столиці Білорусі затримали штатних кореспондентів чеського телеканалу “Настоящее Время” – громадян України Ірину Ромалійську та Івана Гребенюка, а також росіянина Юрія Баранюка.

УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗАТРИМАНИХ У МІНСЬКУ ВИШЛЮТЬ З БІЛОРУСІ

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.