Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Вибори президента Білорусі відбулися — явка понад 50%. Але незалежних спостерігачів не пускають на всі дільниці

У Центральній виборчій комісії Білорусі заявили, що вибори президента вже можна визнати такими, що відбулися — станом на 12:00 явка становить 54%.

Про це в ефірі «Беларусь 1» повідомила глава ЦВК Лідія Єрмошина.

За її словами, усі регіони, крім Мінська, подолали бар'єр у 50%. У столиці поки проголосували 43% виборців.

А за пʼять днів дострокового голосування (4-8 серпня) явка виборців склала 41,7%.

Загалом на виборах присутні понад 200 спостерігачів з-за кордону: з пострадянських країн і представники посольств, акредитованих у країні. Також акредитовано 53 868 національних спостерігачів.

Натомість «Радіо Свобода» повідомляє, що не всіх незалежних спостерігачів пускають на дільниці. У Мінську спостерігачів від ініціативи «Чесні люди» не пустили до гімназії, де розташовується дільниця. Комісія закрила вікна ватманами, тому спостерігачі не бачать, що ж відбувається всередині.

Також правозахисний центр «Весна» повідомляв, що 8 серпня затримали щонайменше 34 незалежних спостерігачів за виборами.

Голосування в інших країнах

Крім понад 5 тисяч виборчих дільниць у Білорусі, також створено ще 44 за кордоном.

У Києві біля посольства Білорусі утворилася величезна черга з охочих проголосувати на виборах президента. Деякі з людей у черзі мають на руці білу стрічку як символ солідарності з опозиціонерами.

Величезна кількість людей прийшла й до посольства Білорусі в Москві. Там черга простягається на квартал.

У черзі стоять і білоруси біля посольства у Варшаві.

Watch on YouTube

Що з виборами у Білорусі?

О 8:00 9 серпня у Білорусі та за кордоном відкрилися виборчі дільниці. Вибори триватимуть до 20:00. Після цього очікуються попередні результати голосування.

Крім Олександра Лукашенка, який на посаді вже 26 років, у виборах беруть участь Світлана Тіхановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень. Головною опоненткою вважають саме Тіхановську.

В'їзд до Мінська в день виборів охороняють правоохоронці, а в центрі столиці помітили військову техніку. Також у місті закрили проїзд до центральної площі та огородили підхід до Палацу Республіки та Палацу профспілок.

«Радіо Свобода» повідомляє про недопуск незалежних спостерігачів на дільниці. Тож вони не зможуть зафіксувати фальсифікації під час голосування.

Користувачі повідомляють про  збої в роботі інтернету. Влада каже, що причиною є іноземний трафік та атака на держустанови.

Як Лукашенко вже заважав виборам

Один зі способів фальсифікації виборів —  дострокове голосування  4-8 серпня. Адже це дає можливість владі ще більше впливати на результати виборів, бо, зокрема, незалежні спостерігачі не могли беззупинно стежити за чесністю волевиявлення упродовж 4-5 днів. Так, за 5 днів начебто проголосували вже 41,7% виборців.

Проте 8 серпня ініціатива «Чесні люди»  розповіла, що проаналізувала дані на 605 дільницях і виявила, що в середньому явку завищили у півтора раза. Так, у протоколах комісії записали, що на цих дільницях проголосувала 34 471 людина, однак спостерігачі нарахували лише 22 149, які зайшли на дільниці. Тобто, у протоколах записано куди більше людей, ніж їх фізично зайшло на дільницю.

Другий спосіб завадити виборам —  більше затримань. Чим ближче була дата виборів, тим більше місцевий силовий апарат намагався подавити суперників Лукашенка та бачив «змови» повсюди.

Так, на 10 діб кожного  арештували двох діджеїв, які поставили на міському святі у Мінську пісню «Перемен!» гурту «Кіно». У цей же день в Мінську водії  влаштували імпровізований автомайдан: сигналили і вмикали ту ж таки пісню «Перемен!».

Пізніше ввечері силовики  затримували велосипедистів, які влаштували велопробіг солідарності. А українських журналістів  затримали і депортували  з Білорусі.

Лише за день до виборів, 8 серпня, міліція затримала членкиню об’єднаного штабу кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тіхановської  Марію Колеснікову. Через пів години її відпустили, а правоохоронці сказали, що «переплутали з іншою людиною». Перед цим затримали очільницю штабу Тіхановської — Марію Мороз.

9 серпня Тіхановська заявила, що затримали 7 членів її штабу і ще одна людина не виходить на зв'язок.

Хто така Тіхановська?

Світлана Тіхановська — дружина ютуб-блогера Сергія Тіхановського, автора і ведучого популярного блогу «Країна для життя» з 238 тисячами підписників (до його затримання було 80 тисяч) і 30 млн переглядів (що дуже багато для 10-мільйонної Білорусі).

Саме її чоловік планував іти в президенти. Задовго до початку виборчої кампанії Тіхановський їздив країною і спілкувався з людьми в прямому ефірі. Під час однієї з таких поїздок його затримали й посадили на добу. Тоді у президенти пішла дружина.

Тіхановська — єдина з головних конкурентів чинного президента Олександра Лукашенка, яку зареєстрували на вибори. Не зареєстрували  Валерія Цепкала  та Віктора Бабарика. Останній взагалі перебуває в СІЗО, проти нього  порушили кримінальну справу. Головні опозиційні кандидати  об’єдналися і підтримали Тіхановську.

Загалом, попри численні арешти, реєстрація Тіхановської є подією для білоруської політики, бо чи не вперше Лукашенко має на виборах реального конкурента. Утім Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів.