Зеленський обіцяє надати кримськотатарському народу стасус корінного

Вікторія Коломієць, фото
Вікторія Коломієць
В Україні ведеться робота над законодавчим визначенням корінних народів та статусу кримськотатарського народу як корінного.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу, передає пресслужба Офісу президента.

«Врегулювання цього питання назріло давно, і ми нарешті маємо поставити в ньому крапку. Впевнено можемо сказати — обов’язково відзначимо це свято солідарності у вільному Бахчисараї та по всьому Криму», — зазначив глава держави.

Зеленський зауважив, що з початком анексії Криму Росією питання захисту прав і законодавчого визначення особливого статусу кримськотатарського народу в Україні «стало ще більш актуальним».

Він назвав своїм завданням захист прав кримських татар, допомогу у всебічному розвитку мови, культури та збереження самобутності народу, який, за словами президента, зараз не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині — в Криму.

Міністерство закордонних справ також наголошує на важливості напрацювання законопроєктів про корінні народи та статус кримських татар.

Відомство нагадало, що в Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки (уточнимо, що законодавчо статусу вони такого не мають), та зауважило, що проблематика визначення їхнього статусу «актуалізувалася з початком російської агресії».

Міжнародний день корінних народів світу — це щорічний день солідарності з корінними народами, що відзначається 9 серпня відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року.

Яка доля кримських татар?

16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим провели невизнаний світовою спільнотою референдум про статус півострова. Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року оголосив про «включення Криму до складу РФ» — таким чином Росія анексувала український півострів.

Україна, Європейський союз та Сполучені Штати не визнали результати голосування на так званому «референдумі» і запровадили санкції проти Росії.

З того часу кримських татар постійно переслідують: затримують їх, заводять кримінальні справи, проводять обшуки в їхніх будинках.

читайте також
Справа «Хізб ут-Тахрір»: як із кримських татар роблять терористів Три роки без рідних: історії родичів кримських татар «другої бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір»


Поділитися: