Дані екзит-полу: на виборах президента в Білорусі вшосте переміг Лукашенко

 

На президентських виборах у Білорусі, що відбувалися з 5-го (дострокове голосування) по 9 серпня (основний день голосування), переміг чинний глава держави Олександр Лукашенко.

Такі дані наводить Національний екзит-пол, повідомляє “Радіо Свобода“.

Як стверджується, Лукашенко здобув 79,7% голосів виборців, а його основна конкурентка Світлана Тіхановська – 6,8%.

Станом на 18:00 явка на виборах становила 79%.

Водночас незалежні спостерігачі повідомляють про те, що на деяких дільницях явка могла перевищити 100%. При цьому, за їхніми словами, виборці скаржилися на велику кількість зіпсованих бюлетенів, які їм видавали: деякі були мітками або точками, інші навіть пошкоджені – їх замінювали тільки на вимогу виборців.

Натомість голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина заявила про “організоване псування бюлетенів”, що призвело до певного їх дефіциту.

“Дане псування організоване з вини тих ініціаторів, які себе позначають як “Чесні люди” і пропагували можливість псування виборчих бюлетенів”, – сказала Єрмошина.

Вона також назвала довгі черги до виборчих дільниць “організованою провокацією протестного електорату”. “Чому навчали цей протестний електорат? Приходьте і займайте кабіну на пів години. І так буває. Через це потужність виборчих дільниць дуже мала”, – заявила Ярмошина в ефірі державного телеканалу СТВ, назвавши такі дії “саботажем”, організованим політтехнологами зі штабу екскандидата в президенти Віктора Бабарика, який перебуває у СІЗО КДБ з 18 червня.

Натомість незалежні оглядачі зауважують, що в чергах було багато молоді, яка точно не є електоратом Лукашенка і навпаки, прагнула скористатися своїм правом голосу, щоб у країні нарешті настали зміни.

Нагадаємо, в шостих в історії незалежної Білорусі виборах президента брали участь п’ять кандидатів: Олександр Лукашенко, Світлана Тіхановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень.

При цьому 14 липня Центральна виборча комісія Білорусі відмовилася зареєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називали найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка. Це спричинило протести.

Дострокове голосування почалося 4 серпня. В основний день голосування, 9 серпня, виборчі дільниці закрилися о 20:00.

На той час влада стягнула до Мінська великі сили поліції та військових разом зі спецтехнікою. Повідомляється, що центр міста перекритий.

Увечері, судячи з карт Google, перекриті також під’їзди до Мінська.

Напередодні в столиці Білорусі тисячі людей прийшли на зустріч із суперницею Лукашенка Світланою Тіхановською, попри те, що влада зайняла іншими заходами усі можливі майданчики.

Виборча кампанія супроводжувалася масовими затриманнями. За даними білоруського правозахисного центру “Вясна”, з 6 травня до 5 серпня правоохоронці затримали 1 362 людини.

Незадовго до виборів та безпосередньо в останній день голосування силовики затримували довірених осіб кандидатів, які опонували Лукашенку, активістів, журналістів і навіть незалежних спостерігачів.

65-річний Олександр Лукашенко незмінно обіймає посаду президента Білорусі з 1994 року, “зачищаючи” політичне поле від конкурентів.

Читайте також:
Білоруський цугцванг: чим можуть закінчитися вибори в сусідній країні й чому Україна може отримати ще 1000 км кордону з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна