Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Білорусі протестують через начебто перемогу Лукашенка на виборах. А сам Лукашенко мовчить і взагалі невідомо де

Президент Білорусі Олександр Лукашенко досі не зробив жодної заяви щодо попередніх результатів президентських виборів і протестів, які почалися після їх оголошення.

Востаннє Лукашенка на публіці бачили близько опівдня 9 серпня, коли той прийшов голосувати на виборчу дільницю.

Видання «Подъем» повідомило, що намагалося додзвонитися до прессекретарки Лукашенка Наталії Ейсмонт, але її телефон вимкнений. У месенджерах востаннє вона була також близько опівдня.

Місцеперебування білоруського президента наразі також невідоме. Один із літаків сім’ї Лукашенка з номером EW-301PJ після опівдня вилетів із Мінська й після 16:00 приземлився в Туреччині, свідчать дані сервісу PlaneFinder. Утім невідомо, чи перебував на ньому Лукашенко.

Що востаннє публічно говорив Лукашенко?

Говорячи із журналістами на виборчій дільниці опівдні 9 серпня, Лукашенко запевнив, що « ситуація на виборах не вийде з-під контролю », а з « завтрашнього дня країна не опиниться в хаосі чи громадянській війні ».

Це він до чого?

О 8:00 9 серпня у Білорусі та за кордоном почалося голосування на виборах президента країни. Воно тривало до 20:00. Крім чинного президента Олександра Лукашенка, який на посаді вже 26 років, у виборах брали участь ще четверо кандидатів. Головною опоненткою Лукашенка вважають Світлану Тіхановську.

По завершенні голосування в Білорусі оприлюднили результати державного екзит-полу на президентських виборах. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка проголосували 79,7% виборців.

Watch on YouTube

А що відбувається зараз?

Люди, незгодні з оголошеними результатами, вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. ЗМІ повідомляють про насилля з боку правоохоронців та щонайменше кількох постраждалих учасників. Щоправда, офіційно влада це не підтверджує.

На тлі протестів опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська закликала правоохоронців та військових «пам’ятати про те, що вони частина народу».