У Білорусі оголосили попередні результати виборів: у Лукашенка 80%, у Тіхановської — 9,9%

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
За попередніми результатами на виборах у Білорусі перемагає чинний президент Олександр Лукашенко. Офіційно кажуть, що за нього проголосували 80,23%.

Про це повідомила глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина.

Головна опонентка Лукашенка опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська набрала 9,90% голосів.

Ганна Конопацька набирає 1,68% голосів, Сергій Черечень — 1,13% та Андрій Дмитрієв — 1,04%. Проти усіх проголосували 6,02% виборців.

У комісії не вказують, скільки голосів вони вже підрахували, але запевняли, що результати «вже сильно не зміняться».

Явка на виборах становила 84,23%.

Ще Єрмошина заявила, що вночі ЦВК евакуювали з Дому уряду, тож комісія змогла обробити результати лише зранку.

За даними державних екзит-полів також перемагав Лукашенко з 79,7% голосів, а у Тіхановської — 6,8%. Проте за даними екзит-пол опозиційної кандидатки, вона набрала 80% голосів виборців і перемогла вже в першому турі.

А білоруси згодні з результатами?

Люди, незгодні з оголошеними результатами екзит-пол, ввечері 9 серпня вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. ЗМІ повідомляють про насилля з боку правоохоронців та щонайменше кількох постраждалих учасників.

На тлі протестів опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська закликала правоохоронців та військових зупинити насильство та «пам’ятати про те, що вони частина народу».

Уже зранку Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують. Також офіційно не повідомили про кількість затриманих протестувальників.

Про події після закриття дільниць у Білорусі читайте в нашому онлайні.

читайте більше про те, що відбувалося у Білорусі
Голосування по-новому, віра у коронавірус та сила протесту: з чим на вибори у Білорусі йдуть опоненти Лукашенка Президентські вибори в Білорусі. Що сталося за півдня голосування


Поділитися: