У Білорусі оприлюднили перші результати виборів: лідирує Лукашенко

 

На виборах президента Білорусі на дільницях, які вже надали дані, лідирує чинний президент Олександр Лукашенко.

Про це вранці, 10 серпня, заявила глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина в ефірі телеканалу “Білорусь 1”, повідомляє білоруська служба “Радіо Свобода”.

За її словами, відсоток явки склав 84%.

За Лукашенка віддали свої голоси 80.23% виборців, за Світлану Тихановську — 9.9%

“Це ще не остаточно, тому що Мінськ буде уточнюватися, але це мало що змінить, буде більше 80%”, — сказала Єрмошина.

“Що стосується лідерства, відзвітували кілька міст і районів по багатьох регіонах. У Мінську – це Ленінський район без іноземних дільниць, які до нього прикріплені. Вони повинні відзвітувати до 15 годин. У Ленінському районі взяли участь понад 64% виборців. За Лукашенка проголосувало майже 67%, за Тихановську – майже 15%, і на третьому місці — проти всіх — 8,5%”, — повідомила голова ЦВК.

За її інформацією, у чотирьох районах Брестської області (Дрогичинському, Жабинківському, Кам’янецькому та Малоритському) явка склала 95,7%.

“Лукашенко набирає майже 79,6%, Тихановська — 3,8%, проти всіх — 1,28%.

У Гомельській області є дані також по чотирьох районах (Ветківський, Лельчицький, Лоєвський, Хойнікський.

“На першому місці – Лукашенко (90%), Тихановська — на другому (3,2%), проти всіх — 2,55%”, — заявила Єрмошина.

В Гродненській області пораховано результати у восьми районах.

“На першому місці – Лукашенко (92,7%), Тихановська — на другому (3,89%), проти всіх — 1,45%. Тенденція вимальовується”, – сказала голова ЦВК.

9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Кандидатами були п’ятеро осіб — дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського Світлана, ексдепутат Ганна Канопацька, лідер кампанії “Говори правду” Андрій Дмитрієв, голова партії “Білоруська соціал-демократична Грамада” Сергій Черечень та чинний президент Олександр Лукашенко.

Як інформувала “Новинарня“, в центрі Мінська після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня відбулися мітинги та сутички противників Олександра Лукашенка з поліцією. Опозиційні виступи пройшли також у багатьох інших містах.

За даними держаного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на деяких дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Читайте також:
Білоруський цугцванг: чим можуть закінчитися вибори в сусідній країні й чому Україна може отримати ще 1000 км кордону з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна