Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Зеленський відреагував на протести у Білорусі: закликав до терпимості та відмови від вуличного насильства

Президент Володимир Зеленський відреагував на протести незгодних з результатами виборів у Білорусі. Він закликав сторони до діалогу, терпимості та відмови від вуличного насильства.

Про це він написав у Facebook.

«Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь — наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі», — зазначив Зеленський.

Український президент закликав білорусів до толерантності, діалогу між сторонами та відмови від вуличного насильства. Також він вважає, що Білорусь має дотримуватися демократичних стандартів у своїх діях та має забезпечити громадянам права та свободи у повному обсязі.

Чому білоруси вийшли на протести?

По завершенні голосування 9 серпня в Білорусі оприлюднили результати державного екзит-полу на президентських виборах. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

Люди, незгодні з оголошеними результатами, вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. ЗМІ повідомляли про насилля з боку правоохоронців та щонайменше кількох постраждалих учасників. Щоправда, офіційно влада це не підтверджує.

На тлі протестів опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська  закликала  правоохоронців та військових  «пам’ятати про те, що вони частина народу».

А що там зараз?

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують. Також офіційно не повідомили про кількість затриманих і постраждалих протестувальників.

За попередніми результатами виборів перемагає Лукашенко — 80,23%, а у Тіхановської — 9,90%.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні .

Watch on YouTube