Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Лукашенко зробив першу заяву після протестів у Білорусі: «Політика одна повинна бути — люди»

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який після голосування 9 серпня зник з медіапростору, поїхав у Пуховицький район Мінської області, щоб ознайомитися з реалізацією інвестиційного проєкту в сільському господарстві.

Як повідомляє державне видання «Белта», він заявив, що «політика одна повинна бути — люди».

Більше слів Лукашенка видання не наводить, лише описує його робочу поїздку.

Перед тим востаннє Лукашенка  на публіці бачили  близько опівдня 9 серпня, коли той прийшов голосувати на виборчу дільницю.

Після цього він не зробив жодної заяви щодо попередніх результатів президентських виборів і протестів, які почалися після їх оголошення.

Що вчора публічно говорив Лукашенко?

Говорячи із журналістами на виборчій дільниці опівдні 9 серпня, Лукашенко запевнив, що « ситуація на виборах не вийде з-під контролю », а з « завтрашнього дня країна не опиниться в хаосі чи громадянській війні ».

Це він до чого?

По завершенні голосування 9 серпня в Білорусі оприлюднили результати державного екзит-полу на президентських виборах. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

Люди, незгодні з оголошеними результатами, вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. ЗМІ повідомляли про насилля з боку правоохоронців та щонайменше кількох постраждалих учасників.

Watch on YouTube

А що відбувається зараз?

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують. Також офіційно не повідомили про кількість затриманих і постраждалих протестувальників.

За попередніми результатами виборів перемагає Лукашенко — 80,23%, а у Тіхановської — 9,90%.

Правозахисники повідомляють про загибель одного протестувальника, а в Міністерстві внутрішніх справ це спростовують.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні .