fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:10 10 Сер 2020

Кривава ніч у Мінську: чи чекає Білорусь новий "майдан" і чому країну накрили масові протести

Фото Reuters

У Білорусі масові протести через результати президентських виборів. Після нищівної "перемоги" чинного лідера Олександра Лукашенка десятки тисяч білорусів спробували сказати "ні", на їхню думку, масовим фальсифікаціиям.

Як результат — з вечора 9 серпня є перші жертви зіткнень, десятки людей поранені. Уся країна практично цілу добу без зв'язку та інтернету. Що відбувається в Білорусі і чи чекає Мінськ повномасштабний "майдан" — у матеріалі "Рубрики".

Протести в Мінську 2020

Фото Reuters

Пекло в центрі Європи 

У Білорусі 9 серпня пройшли президентські вибори. За останніми офіційними даними, перемогу в першому турі отримав діючий президент Олександр Лукашенко. Незважаючи на той факт, що підрахунок голосів ще триває, з такими цифрами у суперників "батьки" просто немає шансів. За "лідера країни" нібито проголосували 80,2% білорусів, а його найближча опонентка, опозиціонерка Світлана Тихоновська отримала всього 9,9% голосів.

Така неймовірна перемога Лукашенка викликала просто фурор обурення в основних містах країни. Особливо в світлі того, як паралельний штаб, де вівся підрахунок голосів, публікував протоколи з окремих виборчих дільниць. В окремих місцях опозиційна кандидатка набирала в рази більше голосів, ніж Лукашенко.

Як результат — люди масово вийшли на вулиці після закриття дільниць для голосування о 20:00 з вимогою переглянути результати виборів. За неофіційними даними опозиційних ЗМІ, тільки у Мінську на вулиці вийшло до 100 тисяч осіб. 

Протести в Мінську 2020

Фото Reuters

В інших містах ситуація також була напружена до межі. Акції протесту пройшли практично скрізь, особливо ж жорсткі протистояння були в столиці, Пінську, Бресті, Гродно і Вітебську. Також в ЗМІ повідомлялося, що в окремих містах (таких як Бобруйськ і Кобрин) поліція відмовилася розганяти протестуючих. Правда, достеменно перевірити цей факт поки досить складно.

Усю ніч опозиційні телеграм-канали в обхід загального блокування соцмереж і в цілому інтернету публікували свіжу інформацію з місця подій. Саме на цю соцмережу і припав основний потік інформації про те, що відбувається у країні. До слова, увечері 9 серпня були відключені фактично всі оператори в країні. Не відкривався жоден сайт на домені .by.

Бійки з ОМОНом, бійки з "тихарями" і важко поранені — картина нічної Білорусі. Правоохоронці використовували світлошумові гранати, водомети, гумові кулі. Місцеві ЗМІ публікували десятки кадрів, на яких зафіксовані білоруси з вогнепальними пораненнями.

Як повідомляє представниця білоруського правозахисного центру "Весна" Валентина Стефановича, в результаті зіткнень одна людина померла на місці від отриманих травм. Це сталося через наїзд автозаку "Три людини серйозно постраждали, одна загинула в результаті черепно-мозкової травми", — сказав Стефанович. Скільки людей отримали поранення в ніч на 10 серпня по всій країні поки невідомо.

Загиблий Євген Заїчкин

У чому причини такого накалу пристрастей

По-перше, Лукашенко при владі вже 26 років. У разі перемоги він залишиться на посаді ще на 5. У країні де-факто виросло ціле покоління білорусів, при якому біля керма весь час одна людина. Як показують події останніх тижнів, у тому числі і коментарі мітингувальників з місця подій, багато людей просто хочуть змінюваності влади.

По-друге, це жорсткий контроль за тим, що відбувається у всіх сферах життєдіяльності суспільства. У Білорусі можна сісти на 10 діб до в'язниці за розклеювання листівок про чесні вибори або за включення пісні Віктора Цоя "Перемен" на міському заході.

Протести в Білорусі

Фото TUT.by

Як розповіла "Рубриці" мінчанка Єлизавета Іванова, нинішні вибори і все, що відбувається в країні, носить безпрецедентний характер в історії країни. Як за рівнем "закручування гайок від влади", так і за рівнем солідарності звичайних людей.

"У цьому році точкою неповернення стало ігнорування коронавірусу президентом. Активісти стали запускати свої проекти, щоб допомагати лікарням, волонтерити, жертвувати гроші на необхідні речі для медиків. Робити те, на що влада була не здатна.

І ось якраз навесні була оголошена дата виборів. Стало очевидно, що потрібно терміново щось міняти в цій країні. Раптово з'явилися сильні претенденти, свіжі обличчя з демократичними ідеями. Вони отримали колосальну підтримку. Лукашенко не терпить конкуренції, підсумок всім відомий. Тихановський і Бабарик за гратами, Цепкало поїхав з дітьми в Україну, боячись арешту. Історії проти кожного з них висмоктані з пальця…

Зараз влада бореться, як тільки може. І з видними активістами, і з простими небайдужими людьми… Уже прийшов день Х. Люди прокинулися, їх уже не зупинити. Це не тільки молодь, айтішники та бізнесмени. Це і пенсіонери, і бюджетники. Більшість хоче нового президента. Цим президентом на час може стати Світлана Тихановська. Протягом півроку з моменту обрання вона обіцяє провести нові чесні вибори. Найголовніше зараз для нас усіх — це відстояти свої голоси за опозиційних кандидатів", — поділилася своїм думками Єлизавета.

Бюллетень_ У Тихоновской больше в 8 раз

Білоруський журналіст Францішак Вячорка пише, що у протестах беруть участь люди різного віку і соціальної групи. Тобто не тільки молодь або умовні ліберали.

"Вперше білоруси дізналися, що таке перцевий спрей, водяна гармата і вибухівка. Хоча такі сцени не рідкість у Франції або США, білоруси не звикли до такого насильства на вулицях. Вони не люблять воювати і завжди схильні уникати конфліктів. При цьому я не можу логічно пояснити вчорашнє насильство поліції", — підкреслив Вячорка.

Протести в Мінську 2020

Фото Reuters

Чи чекає на Білорусь новий "майдан" 

Зараз ситуація в країні залежить від ряду факторів.

По-перше, від внутрішніх подій — характеру протестів, а також позиції Світлани Тихановської як основної опозиційної кандидатки.

Усе залежить від того, що буде далі. Наскільки посиляться протестні настрої у суспільстві і як довго вони триватимуть. Також важливо і те, як буде діяти поліція далі. Якщо жорстокість продовжиться — це лише погіршить ситуацію і в цілому невдоволення суспільства.

При цьому до кінця незрозуміла роль Світлани Тихановської як антипода "батьки". Поки незрозуміло, як вона планує діяти у світлі сьогоднішньої бійні. За всю ніч протестів головний опонент Лукашенко зробила лише одну узагальнену заяву.

"Я хочу попросити міліцію і війська пам'ятати про те, що вони частина народу. І попросити своїх виборців — запобігайте провокаціям, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства. Я знаю, що білоруси прокинутися завтра вже в новій країні і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Перш за все, офіцери, я знаю, що ви можете це зробити", — заявила вона в офіційному зверненні.

Тихановська

Фото Reuters

По-друге, від зовнішньої реакції — визнання виборів з боку країн ЄС, США, Росії та України.

Офіційний коментар на даний момент опублікували лише у Києві. Президент України Володимир Зеленський закликав усіх до діалогу і висловився проти насильства.

"Тому що тільки широкий діалог дасть можливість забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації і чесно обговорити подальші кроки і формати громадської взаємодії", — нейтрально підкреслив Зеленський.

З вітальним зверненням до Лукашенка вже виступили лідер Китаю Сі Цзіньпін, президент Казахстану Касим-Жомарт і президент РФ Володимир Путін. Інші ж країни поки ніяк не прокоментували події в Мінську і не привітали чинного президента з перемогою.

Лукашенко

Фото Reuters

Політтехнолог Олег Пастернак на цьому тлі вважає, поки можна прогнозувати зміцнення силових ресурсів влади в Мінську і посилення репресій. При цьому може бути багато слабо прогнозованих обставин, які істотно змінять хід процесів у невигідний для Лукашенка бік.

"По-перше, що робити з вуличною активністю у маленьких і середніх містах, де не вистачає сил МВС. По-друге, якою буде реакція РФ, ЄС і США на події в країні і наскільки вони будуть готові визнати результати виборів. По-третє, які дії готовий зробити об'єднаний штаб для координації та управління акціями протесту.

По-четверте, наскільки білоруські пасіонарії готові до запеклої сутички з владою. Тобто, майбутня картина визначається обсягом впливу цих факторів. У будь-якому випадку, ситуація для Лукашенка вже не буде такою, якою вона була до 9 серпня. І якщо він не зробить кроків назустріч суспільству, ситуація трансформується у тліючий громадянський конфлікт з відстрочкою "Плошчы"", — пояснив він в коментарі "Рубриці".

Читайте також: Лукашенко зробив першу заяву після виборів

15418

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: