Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Вибори пройшли як свято», а з-за кордону «управляли нашими вівцями»: що Лукашенко сказав про вибори та протести

Протестувальники несуть пораненого товариша до карети швидкої допомоги в Мінську, 9 серпня 2020
Протестувальники несуть пораненого товариша до карети швидкої допомоги в Мінську, 9 серпня 2020EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів, що президентські вибори 9 серпня «пройшли як свято», але деякі (натякаючи на опозиціонерів) захотіли зіпсувати це свято.

Про це передає «Белта».

Про вибори

«Мене, розчулює, коли з маленьким діточками приходять. Розумієте, це свято. Комусь захотілося зіпсувати це свято. Ми їх побачили — вони засвітилися ще яскравіше цієї ночі», — сказав Лукашенко.

Він також вважає, що остаточні результати виборів для нього можуть бути ще кращими. Наразі у нього офіційно 80,23% голосів виборців.

Лукашенко каже, що влада зафіксувала дзвінки з-за кордону, зокрема Великої Британії, Польщі та Чехії:

«Управляли нашими, вибачте мені, вівцями (ймовірно маючи на увазі своїх опонентів — ред.): вони не розуміють, що роблять і ними починають керувати», — сказав білоруський президент.

Про протести

«Нам намагаються цю заварушку підкинути. Я попереджав: майдану (відсилання до Революції Гідності в Україні — ред.) не буде, як би комусь цього не хотілося. Тому треба заспокоїтися», — каже Лукашенко.

Президент порадив батькам стежити за своїми дітьми, щоб «потім не ахали і не охали». Лукашенко каже про поранення 25 ОМОНівців, але не згадує про поранених протестувальників, використання газу та гумових куль силовиками.

Лукашенко також вважає, що протестами керує Чехія, та не збирається передавати владу.

«Лукашенко, який на чолі держави, добровільно з 80% голосів повинен передати їм владу (опозиціонерці Світлані Тіхановській — ред.). Це звідти (з-за кордону — ред.) ідуть такі команди», — сказав він.

Згадав Лукашенко і про Україну: він вважає, що звідти могли приїхати люди на протести, бо там «вистачає цих майданутих». Крім того, в акціях протесту в Мінську намагалися брати участь росіяни та поляки, на думку президента Білорусі.

Переконує Лукашенко, що протестувальники хотіли захопити його резиденцію, але «ОМОНівці їх стримали».

«Якби вони дійшли до Палацу Незалежності — там вже інший розклад: там Служба безпеки працює, антитерор. Мало б не здалося. Тому треба подякувати цим хлопцям — ОМОНівцям — вони їх вберегли від критичного кроку», — сказав президент.

Він додав, що вночі доручив направити військових до штабу опозиціонерки Світлани Тіхановської, щоб «там не вбили когось», бо «потрібна була сакральна жертва».

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська  не визнає офіційних результатів  виборів президента, тому буде їх оскаржувати, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. ЗМІ повідомляли про насилля з боку правоохоронців та щонайменше кілька десятків постраждалих учасників. Правозахисники  повідомляють  про загибель одного протестувальника, а в Міністерстві внутрішніх справ це спростовують. Офіційно повідомили про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні .

Watch on YouTube