Суспільство (відео)

Гроші замість «пакунка малюка»: чи відбудеться монетизація бебі-боксів на Чернігівщині (Відео)

Уже майже два роки породіллі Чернігівщини отримують пакунки малюка з речами першої необхідності. Коробка налічує 25 найменувань.

«І одяг на маленьку дитинку, і підгузки, і серветки. Навіть комбінезончики такі маленькі. Жінка може прийти зовсім без нічого, а в те, що ми їй дамо, жінка може дитинку повністю одягти. Жінка сьогодні в нас народила – і ми їй видаємо. Тобто того ж дня, якщо вона народила зранку. А якщо вона народила вночі, то завтра зранку ми їй віддамо цей бебі-бокс. Усі, хто в нас народжує, – всі отримують»,- Василь Гусак, головний лікар Чернігівського міського пологового будинку ЧМР.

Такий безкоштовний пакунок наразі отримують усі породіллі області. Його вже встигла оцінити Вікторія Норчевська, у якої 5 серпня народилася донечка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість пакунків малюка – гроші: куди поділись “бебі – бокси”?

«Тут і пелюшки, і бодіки, ковдри, пледи, підгузки, дуже багато для дитини іграшок. Це хороша допомога для батьків»,- Вікторія Норчевська, породілля.

Однак уже з 1 вересня українським породіллям замість пакунка малюка можуть видавати кошти. Про це йдеться в повідомленні уряду. Виплати дорівнюватимуть вартості бебі-боксу. Тобто становитимуть 5 тисяч гривень.

«На мою думку, краще отримати речі. Гроші батьки можуть витратити на інше, а так уже весь вміст буде для дитини»,- Вікторія Норчевська, породілля.

В обласному департаменті соціального захисту населення повідомили, що наразі жодних офіційних документів, що пояснювали б правила монетизації бебі-боксів, до них не надходило.

«Кабінетом Міністрів було розглянуто це питання. Було визначено суму монетизації пакунка бебі-боксів, і на сьогодні начебто повинні видавати спеціальні картки зі спеціальним режимом використання. Тобто гроші з цієї картки можна використати виключно на покупку предметів для дитини. Як це буде діяти, я наразі не можу сказати, бо жодних офіційних документів ще не бачив, не читав»,- Олег Русін, директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

За словами Олега Русіна, такі дії пов´язані з тим, що в багатьох областях бебі-боксів у наявності вже нема. А закупівля, запланована новим складом Міністерства соцполітики, не відбулася. Утім, Чернігівщина забезпечена пакунками малюка до листопада включно. Вони знаходяться в пологових відділеннях області.

«Відповідно до процесу закупівлі, вартість змінювалася до 3700-3800. Ми, як і всі обласні департаменти, здійснювали проплату за рахунок державної субвенції офісу цьому ЮНОПС. Здійснювали з розрахунку в розмірі 5 тисяч гривень. Але фактичні видатки списувалися з розрахунку вартості, яка в процесі закупівлі сформувалася»,- Олег Русін, директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінсоцполітики перегляне вміст «пакунка малюка»

Зокрема в Чернігівському пологовому будинку є в наявності орієнтовно 900 пакунків малюка.

«Ми їх замовляємо в соціальних служб за потреби. Бачимо, що в нас залишилося 200 або 300 і замовляємо. В середньому в нас 300 пологів на місяць, от ми приблизно знаємо. На цьому етапі маємо точно на три місяці. Серпень, вересень, жовтень. А там уже будемо бачити»,- Василь Гусак, головний лікар Чернігівського міського пологового будинку ЧМР.

Пакунки малюка видають у рамках програми «Відповідальне батьківство», як один із видів допомоги родинам. Державні закупівлі здійснювала організація ЮНОПС як представник ООН, у співпраці з Міністерством соціальної політики.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button