Вибори і розгін протестувальників у Білорусі: що робити Зеленському

  • Віталій Червоненко
  • BBC News Україна
Лукашенко

Автор фото, УНІАН

Жорсткий розгін протестувальників та заяви про можливі масові фальсифікації виборів у Білорусі ставлять у складну ситуацію Україну - їй треба і засудити порушення прав людини, і зберегти стосунки з Мінськом.

Як розповіли ВВС News Україна політичні експерти, які знаються на білоруській політиці, Володимир Зеленський та дипломати опинилася у своєрідній розтяжці між правами людини та інтересами Києва.

Офіційний Мінськ заявив, що Олександр Лукашенко на президентських виборах набрав понад 80%.

Хоча опозиція наводить дані протоколів з багатьох дільниць, які свідчать, що опозиціонерка Світлана Тихановська набирала у кілька разів більше голосів за чинного президента.

Через побоювання щодо фальсифікацій десятки чи навіть сотні тисяч людей вийшли на протести по всій Білорусі, а правоохоронці ці мітинги жорстко розігнали. Там практично вимкнули інтернет та частково зупинили громадський транспорт.

Наразі відомо про понад три тисячі затриманих під час протестів першого дня.

Олександра Лукашенка вже привітали з перемогою лідери Китаю та Росії.

Пропустити YouTube допис, 1

Контент недоступний

Дивіться більше у YouTubeBBC не несе відповідальності за контент інших сайтів.

Кінець YouTube допису, 1

Представники ЄС різко засуджують дії білоруської влади, а Володимир Зеленський зробив заяву, в якій закликав припинити насильство і захистити право на свободу.

Відкрито він не засудив дії Мінська, але і не визнав перемогу Олександра Лукашенка.

Проблемності додає той чинник, що Зеленський має вже за місяць летіти до Білорусі.

Напруга наростатиме

Колишній посол України в Білорусі й експредставник на мирних перемовинах у Мінську Роман Безсмертний наполягає, що ситуація там ще не вирішена і напруга тільки наростатиме.

У Білорусі, як каже Безсмертний, змінились покоління, а тому протест якісно інший, ніж попереднього разу - в 2010 році.

"Протестують молоді люди, молодеча емоція грає ключову роль, люди народились в незалежній Білорусі. Для них свобода через інтернет набрала іншого змісту, для них свобода - це інша цінність", - наполягає він.

жінка

Автор фото, EPA

Підпис до фото,

Дівчина, в яку влучила гумова куля

За оцінками пана Безсмертного, вже цієї ночі були випадки, коли у деяких містах країни поліція фактично переходила на бік протестувальників. І вказує, що на деяких підприємствах вже почалися страйки.

"Вітання від лідерів Китаю та Росії ще нічого не значать. Януковича в 2004 році теж вітали", - згадує пан Безсмертний.

Він припускає, що серед військ, які розганяли протестувальників, могли бути російські спецпризначенці. Адже кілька років тому МВС Росії та Білорусі підписали угоду, якою передбачили допомогу військами спецпризначення для охорони громадського порядку.

"Завжди про це пам'ятайте", - наполягає експерт.

Роман Безсмертний нагадує, що для України ситуація в Білорусі - це питання національної безпеки. І не тільки через величезний спільний кордон, з якого можна чекати на загрозу з боку Росії.

"Ми більш як на половину залежимо від постачання їхніх світлих нафтопродуктів. Якщо закриють кордон, що можливо, виникнуть проблеми з постачанням", - вказує пан Безсмертний.

"Кремль буде свою музику грати, але Україні треба думати, як вирішувати проблеми через цю ситуацію", - наполягає дипломат.

Безсмертний переконаний, що Білорусь досі є сателітом Росії й ігри у те, що вони дрейфують до Китаю - це тільки омана.

Реакцію Володимира Зеленського на ситуацію в Білорусі він оцінив неоднозначно.

білорусь

Автор фото, EPA

З одного боку, каже він, добре, що не визнав перемогу Лукашенка, а з іншого - зробив занадто м'яку заяву.

"Я можу назвати реакцію президента Зеленського зам'якою. Адже жорстокість, з якою розганяли протестувальників, може бути притаманна тільки чужинцю", - вказує Роман Безсмертний.

"З іншого боку, Зеленський не визнав перемогу - це добре і правильно. Але потрібні кроки з координації дій", - додав він.

Дипломат наполягає, що західним сусідам Білорусі - Україні, Польщі та Литві - треба скоординуватися.

Ці країни мають організувати розгляд ситуації в Білорусі у Радбезі ООН, Європарламенті та структурах Ради Європи.

Розтяжка для Зеленського

"Для Зеленського виникла зовнішньополітична розтяжка. Не реагувати на те, що відбувається у Білорусі, неможливо", - вважає політолог Володимир Фесенко.

Він припускає, що нічні події у Білорусі - це тільки початок й буде продовження, а також не виключені ще жорсткіші дії влади.

На фоні різкої критики Білорусі Заходом мовчати не зможе і Україна.

"Це створює проблеми для Зеленського, нам треба зберігати добросусідські стосунки і не допускати, щоб Білорусь знову хитнулася різко у бік Росії, це не відповідає нашим інтересам. Але заплющувати очі на порушення прав людини і демократичних стандартів теж не можемо", - вважає пан Фесенко.

Експерт прогнозує, що Київ буде шукати гнучку позицію, щоб не зіпсувати стосунки з Білоруссю і не створити загрозу північному кордону України.

білорусь

Автор фото, Reuters

"Проблема загострюється тим, що на вересень планувався візит Зеленського в Білорусь на традиційний форум регіонів", - нагадує Фесенко.

Таким візитом вже у вересні після хвилі насилля Зеленський може викликати негативну реакцію на Заході і в самій Україні, а тому форум можуть і відкласти.

Експерт прогнозує, що Лукашенко швидше за все збереже владу, але дуже дорогою ціною.

У країні посилиться розрив між Лукашенком та значною частиною суспільства. А Москва, яка зацікавлена у послабленні президента, спробує виторгувати в нього якнайбільше.

"Навряд чи він приповзе на колінах, але згода на частину вимог Росії може бути. Але навіть такий сценарій не послабить кризу у Білорусі, а може ще більше її посилити", - вважає експерт.

За його словами, Білорусь буде намагатись балансувати між Росією та Китаєм, які вже привітали Лукашенка.

білорусь

Автор фото, Reuters

У цій ситуації Зеленський, як вважає Фесенко, діятиме як і раніше - уникатиме чітких оцінок подій в Білорусі.

"Не буде прямого визнання перемоги Лукашенка і демократичності виборів, але де-факто стосунки з Лукашенком збережуть", - припускає Володимир Фесенко.

У цьому світлі, на думку експерта, Зеленський і зробив свою першу заяву щодо подій у Білорусі.

"Реакція Зеленського достатньо стримана, але добре, що відреагував. Для нас важлива гнучка реакція і важливо не зіпсувати повністю стосунки, щоб хоч через певний час їх відновити та не отримати загрозу кордонам з півночі", - заявив пан Фесенко.

Експерти кажуть, що нинішня ніч буде вирішальною для ситуації в Білорусі.

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!