Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

На акції під посольством Білорусі у Києві затримали кількох людей, серед них колишній політв'язень Кольченко

На акції у підтримку протестів у Білорусі під посольством у Києві затримали кількох людей, серед них колишній український політв'язень Олександр Кольченко.

Про це повідомляє кореспондентка hromadske.

Поліцейські сказали, що затримали 5 людей через те що ті кидали яйця у будівлю посольства. Двоє із затриманих викликали швидку.

Нам у коментарі Кольченко повідомив, що він та інші затримані у райвідділку. Він також сказав, що правоохоронці у нього забрали балон, капу, скотч та канцелярські ножиці.

«Нас відпустили. Статті по хуліганству та злісній непокорі, кому які не пам’ятаю. Завтра у Шевченківському суді засідання», — сказав Кольченко після того, як його та інших затриманих випустили з управління поліції.

Акція під посольством відбулась на підтримку протестів у Білорусі, які розпочались після виборів президента країни 9 серпня.

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська  не визнає офіційних результатів  виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні .

Watch on YouTube

Олександр Кольченко пробув в ув’язненні у російських в’язницях майже 5 років. Його заарештували в Криму і засудили за участь у «терористичній організації» до 10 років ув'язнення разом із кримським режисером Олегом Сенцовим. Він повернувся в Україну в рамках великого обміну полонених 7 вересня 2019 року.