Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Протести після виборів у Білорусі: у США засудили дії влади

У Сполучених Штатах Америки засудили дії влади та стурбовані тиском на опозиційних кандидатів у Білорусі, де після виборів президента почались масові протести.

Як повідомляє Reuters, про це заявила речниця Білого дому Кейлі Макінені.

За її словами, обмеження доступу кандидатів до голосування, заборона на присутність незалежних спостерігачів на дільницях, залякування опозиційних кандидатів, затримання мирних демонстрантів і журналістів «затьмарили процес виборів».

Макінені додала, що США пильно стежать за ситуацією.

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська  не визнає офіційних результатів  виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні . Про другий день протестів читайте тут .