"Тиждень страйку - і тарган зникне": підприємства Білорусі починають страйкувати

акція

Автор фото, Getty Images

"Війна", "свавілля", "цинізм" - так білоруські опозиційні медіа реагують на дії влади після перемоги Олександра Лукашенка на президентських виборах.

Репресії проти демонстрантів свідчать про те, що мирним способом врегулювати ситуацію буде важко, кажуть аналітики.

ЗМІ також вражені масовістю протестів, які вже не мають очевидного лідера. Адже після того, як головна суперниця Лукашенка Світлана Тихановська залишила країну, головним ворогом президента стали "мільйони облич".

Медіа також повідомляють про загальнонаціональний страйк.

"Противник, у якого мільйони облич"

"Десятки тисяч протестувальників і перший загиблий. Цей понеділок запам'ятається надовго", - під таким заголовком вийшла стаття на опозиційному сайті Салідарнасць.

Видання зазначає, що влада готувалася до акцій за сценарієм 2010 року, коли результати виборів також викликали хвилю демонстрацій. Замість цього вона отримала протест "на якісно новому, рішучому рівні". Подавити його, як раніше, у найкоротший термін не змогли.

У статті пишуть, що масовість акцій саме в понеділок увечері після жорстоких дій ОМОНу та відкриття двох десятків кримінальних справ, ймовірно, стала неприємним сюрпризом для влади.

"Можна було очікувати, що після затримання частини протестувальників та залякування решти на вулиці білоруських міст вийде набагато менше демонстрантів. Але ні. Тепер незрозуміло, чого очікувати далі… Особливо з огляду на те, що з'явилася перша жертва. Пролита кров багато чого змінює", - зазначено в статті.

Світлана Тихановська

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Після того, як Світлана Тихановська поїхала до Литви, опозиційне "тріо" фактично перестало існувати

Сайт звернув увагу на те, що лідери опозиційної трійці на чолі зі Світланою Тихановською віддалилися від протестів. Зокрема, Вероніка Цепкало поїхала до Москви, а сама Тихановська - до Литви.

"Протест децентралізувався. Тріо фактично припинило існування", - пише видання.

"І тепер Олександр Лукашенко змушений мати справу з противником, у якого мільйони облич."

Однак це не змінює того, що президент Білорусі - досвічений боєць, додає вебсайт: "Тому подальший розвиток подій та їхні наслідки залишаються невідомими".

"Свавілля силовиків по всій Білорусі", - такий заголовок можна побачити не вебсайті телеканалу Белсат, що фінансується Польщею.

Натомість провладні медіа традиційно вітали Олександра Лукашенка з перемогою на виборах.

Реформи - "наївна справа"

Аналітик центру Belarus Security Blog Андрій Поротніков вважає, що Лукашенко вперше за 26 років набрав "серйозну меншість" голосів.

За його словами, білоруське суспільство вже якісно змінилося, а влада цього не розуміє.

"Вже виникла політизація, яку збити не вдасться", - пояснює він Салідарнасць.

барикади

Автор фото, Tut.by

Водночас своїми діями влада показала, що не здатна до діалогу, тож розмови про її реформування - "наївні" та "нереалістичні".

"Мова може йти лише про демонтаж політичної системи та паралельну побудову нової", - пише аналітик.

Він також передбачає, що відсутність легітимної влади значно ускладнить процес отримання міжнародної фінансової допомоги, яка конче необхідна Білорусі через наслідки економічної кризи.

Цю кризу доведеться вирішувати Лукашенкові, "і це непогано", додає експерт.

"Інакше це все впало би на плечі умовної Тихановської, - пише він. - Тому гарних новин для Лукашенка немає".

Поротніков заявляє, що Лукашенко зможе хоча б збити політизацію суспільства, якщо візьметься за реформи.

"Лукашенкові залишається лавірувати та хитрити. Однак проблема в тому, що він сам по собі непохитний та не любить багатоходових операцій", - каже експерт.

"Принизлива поразка" Лукашенка

Журналіст Анджей Почобут в коментарі Салідарнасць зазначає, що західні політики не зробили правильні висновки з президентської кампанії в Білорусі 2010 року.

В ті часи була популярна думка, що розгін протестувальників - це російська провокація. Тепер же очевидно, що влада сама "цинічно" розраховує, скільки людей треба затримати, щоб налякати решту.

протест

Автор фото, Tut.by

Журналіст визнає, що важко спрогнозувати подальшу долю протестів, адже йдеться про поведінку сотень тисяч людей. Мало хто очікував, що можна так розхитати ситуацію, як зараз, додає він.

Правозахисник із Гомеля Леонід Судаленко також не вірить у перемогу чинного президента, повідомляє Салідарнасць.

"Він програв у настроях людей. Це Піррова перемога. Усі знають, що він не набрав більше за 50%", - каже активіст.

"Війна проти народу"

Відомий аналітик Валерій Карбалевич в коментарі Салідарнасць зазначає, що офіційні результати виборів викликали "шок" у суспільстві. Він також нагадує: влада вперше в історії використала спецзасоби проти демонстрантів.

"Особливо гумові кулі та водомети. Такого, здається, не було в історії Білорусі. Та й світло-шумові гранати застосовували лише у 2006 році. Це означає, що масштаб протестів був великим", - каже аналітик.

Лукашенко

Автор фото, Getty Images

Він також наголосив на тому, що в протестувальників не було єдиного плану. Через це склалося враження, що вони вийшли не стільки захистити свою перемогу, як "показати дулю" режиму Лукашенка.

"Що стосується дулі, то вона очевидно вийшла", - додає Карбалевич.

Ті, хто опинилися на вулиці у ніч на 10 серпня, "ніколи раніше не протестували", написав англійською у Facebook активіст Францишик Вячорка.

"Вперше білоруси дізналися про те, що таке газові балончики, водомети та вибухівка. Якщо такі сцени нерідко можна побачити у Франції чи США, наприклад, то білоруси не звикли до такого насилля на вулиці. Білоруси не люблять битися і завжди намагаються уникнути конфліктів. Я не можу логічно пояснити вчорашнє насильство поліції," - додав він.

Пропустити Facebook допис, 1

Контент недоступний

Дивіться більше у FacebookBBC не несе відповідальності за контент інших сайтів.

Кінець Facebook допису, 1

"Це війна. Війна ошаленілого діда проти свого народу", - написав активіст Дмитро Галько.

Пропустити Facebook допис, 2

Контент недоступний

Дивіться більше у FacebookBBC не несе відповідальності за контент інших сайтів.

Кінець Facebook допису, 2

Національний страйк

Популярні Телеграм-канали закликали білорусів до безстрокового національного страйку 11 серпня.

СТРАЙК

Автор фото, NEXTA

До нього вже долучилися кілька підприємств, зокрема, кілька цехів Білоруського металургійного заводу в Жлобині, державний Інститут порошкової металургії в Мінську та Мінський електротехнічний завод імені Козлова.

"Тиждень безстрокового страйку - і тарган [Лукашенко] зникне", - написано на опозиційному сайті Хартія97.

"Ми більше не можемо мовчати і наша мова - страйк. Це головний страх режиму, ризик зупинки підприємств, величезні грошові втрати".

Видання також нагадує, що страйк - це конституційне право громадян.

Огляд підготувала Маргарита Малюкова, Служба Моніторингу BBC

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!