Новини

Єврокомісія висловила сумніви в офіційних результатах виборів у Білорусі

Єврокомісія висловила сумніви в офіційних результатах виборів у Білорусі

Європейська комісія висловила “обґрунтовані сумніви”, що результати виборів в Білорусі відображають волю її народу.

Про це заявив у вівторок на брифінгу в Єврокомісії офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Пітер Стано, зазначивши, що такі сумніви базуються на даних білоруських незалежних спостерігачів.

“На жаль, було неможливо направити спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ на вибори, як це робиться зазвичай. Ми спираємося на дані місцевих незалежних спостерігачів, на їхній підставі у нас виникають обґрунтовані сумніви в точності опублікованих результатів виборів, в тому, що вони відображають реальну волю білоруського народу “, – заявив Стано.

Відповідаючи на запитання про можливість санкцій, він підкреслив, що “всі можливості розглядаються, проте спочатку необхідно завершити аналіз ситуації”.

Стано не відповів на питання журналістів, чи підтримує зовнішньополітична служба ЄС контакти з кандидатом в президенти Білорусії Світланою Тіхановською, яка раніше виїхала в Литву.

“Країни ЄС зараз проводять безліч різних контактів одна з одною, що є нормальним для такої складної ситуації, як вибори в Білорусі, і ми не будемо коментувати всі наші дії”, – сказав він.

У свою чергу, глава зовнішньополітичної служби ЄС, верховний представник із закордонних справ і політики безпеки спільноти Жозеп Боррель написав в Twitter, що глави МЗС ЄС готують спільну декларацію про ситуацію в Білорусі.

Нагадаємо, за офіційними даними, на протестах у Білорусі затримали понад дві тисячі осіб.

9 серпня за даними офіційного екзит-полу, перемогу на президентських виборах у Білорусі здобув Олександр Лукашенко, який керує державою вже 26 років. Проте опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла Світлана Тіхановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за ґрати.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактом масових заворушень і насильства проти міліції. 

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Пізніше її довірена особа заявила, що Тихановську нібито вивезла з країни білоруська влада і її від’їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Тихановська у відео закликала учасників акцій протесту припинити їх.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.