Новини

Справа Шеремета: Кузьменко змінили запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт

Справа Шеремета: Кузьменко змінили запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт

Підозрюваній у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко змінили запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Як зазначається, цим рішенням суд частково задовольнив клопотання захисту, який просив скасувати арешт Кузьменко.

Адвокат Кузьменко, серед іншого, звертав увагу, що арешт обґрунтовують тяжкістю інкримінованого злочину, але це суперечить практиці Європейського суду з прав людини. Також захист говорив, що Кузьменко не може переховуватись на окупованій території, як пише прокуратура, бо у такому випадку її як волонтерку затримають бойовики.

Виступаючи в суді, Кузьменко згадала про репресії часів СРСР і сказала, що її разом із іншими фігурантами справи переслідують для дискредитації волонтерського та ветеранського руху.

У суді також були поручителі, готові взяти Кузьменко на поруки. Зокрема, депутат від “Європейської солідарності” Михайло Бондар, дисидент і радянський політв’язень Степан Хмара, військовий та екснардеп Андрій Тетерук.

Водночас прокурор просив не скасовувати арешт.

Судді говорили, що ризики, на які раніше посилались правоохоронці (втечі, перешкоджання слідству тощо), уже нечинні, оскільки розслідування завершене.

Прокурор відповів, що ризики нібито продовжують існувати через те, що триває слідство стосовно замовників вбивства і вони наразі ще не встановлені.

Також сторона обвинувачення вважала тиском на експерта вимогу захисту притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

Судді хотіли, щоб прокурор пояснив, який є зв’язок між Кузьменко та невстановленими замовниками. Прокурор не відповів на це прямо.

Пресу та громадських слухачів до зали засідання не допустили.

Нагадаємо, 16 липня суд продовжив запобіжний захід іншій підозрюваній у справі Шеремета, Юлії Кузьменко, і теж на два місяці – до 13 вересня.

Раніше підозрюваній у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Яні Дугарь пом’якшили запобіжний захід і зняли з неї електронний браслет.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд переніс слухання у справі Андрія Антоненка на 9 липня.

4 липня у Києві тисячі людей вийшли на акцію “200 днів брехні” на підтримку Яни Дугарь, Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко, яких тримають під вартою через нібито причетність до вбивства журналіста Павла Шеремета.

Раніше повідомлялося, що на адвоката Влада Добоша, який представляє інтереси затриманої за підозрою в причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета медика Юлії Кузьменко, завели справу.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.