Новини

Заклик Тихановської припинити протести у Білорусі міг бути зроблений під тиском — штаб

Заклик Тихановської припинити протести у Білорусі міг бути зроблений під тиском — штаб

Тихановська+

У штабі Світлани Тихановської розповіли, що до від’їзду з Білорусі вона протягом кількох годин спілкувалася з двома високопоставленими співробітниками силових структур.

Про це заявила представник виборчої кампанії Тихановської Марія Колеснікова, передає Onliner.

Вона не виключила, що “заява Тихановської із закликом не виходити на протести була записана під тиском силовиків”. Однак, про прямі погрози на адресу Тихановської Колесніковій невідомо.

Колеснікова, яка перебувала в цей час на прохідній ЦВК, бачила, як з будівлі виходять люди з чорними сумками, в яких, на її думку, перебувала відеоапаратура. Про зміст розмови та особистостей чиновників Колесніковій нічого не відомо.

Як зазначає білоруське “Радіо Свобода”, відеопослання Світлани Тихановської, в якому вона читала звернення до своїх прихильників із закликом не виходити на акції протесту, було записано у кімнаті голови ЦВК Лідії Єрмошиної.

Меблі та інтер’єр кімнати, де було записано відеосигнал Тихановської, такі ж, як на багатьох фотографіях Лідії Єрмошиної у її кабінеті.

Нагадаємо, Світлана Тихановська, яка, за даними опозиції, виграла президентські вибори у Білорусі, закликала громадян припинити протести.

9 серпня за даними офіційного екзит-полу, перемогу на президентських виборах у Білорусі здобув Олександр Лукашенко, який керує державою вже 26 років. Проте опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за ґрати.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактом масових заворушень і насильства проти міліції. 

За даними МВС Білорусі, під час протестів було затримано близько трьох тисяч осіб.

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Пізніше її довірена особа заявила, що Тихановську нібито вивезла з країни білоруська влада і її від’їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.