Підозрювану у вбивстві Шеремета Юлію Кузьменко відпустили під домашній арешт. Вона пробула 7 місяців у СІЗО

Марко Погуляєвський, фото
Марко Погуляєвський
Вікторія Рощина, фото
Вікторія Рощина
Підозрювану у вбивстві Шеремета Юлію Кузьменко відпустили під домашній арешт. Вона пробула 7 місяців у СІЗО, фото
Підозрювана Юлія Кузьменко у Печерському суді Києва. Лютий 2020 року

Вікторія Рощина/hromadske

Суд змінив підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Про це нам повідомив її адвокат Тарас Безпалий.

«Що стало підставою, я зможу сказати вже пізніше, коли прогляну повний текст ухвали. Щодо нашої позиції було озвучено багато чого нового. Зокрема те, що відносно експертів, які проводили портретно-психологічну експертизу, відкрито дисциплінарне провадження, плюс завершено досудове розслідування, вивчені всі речові докази. Мабуть — це основні нові моменти», — сказав адвокат.

17 липня Печерський суд продовжив тримання під вартою на два місяці Юлії Кузьменко та Андрію Антоненку.

Що відомо у справі про вбивство Шеремета?

21 травня стало відомо, що підозрюваним у справі вбивства Павла Шеремета — Юлії Кузьменко, Яні Дугарь та Андрію Антоненку — змінили підозри на виконавців, з яких зникли згадки про «ультранаціоналістичні ідеї» і «велич арійської раси», а організаторами слідство тепер називає невстановлених осіб. А 22 травня адвокати повідомили про те, що Національна поліція завершила досудове слідство щодо трьох підозрюваних. Матеріали справи планують передати до суду.

Як ми розповідали в матеріалі, в справі вбивства журналіста слідчі проводили обшуки у власника столичного зброярного магазину, шукаючи вибухівку. Підставою для обшуку, сказано в ухвалі, є те, що цей магазин неодноразово відвідував Олександр «Кулібін» Корнієвський, який має навички поводження з вибухівкою та радіокерованою електронікою, може виготовляти саморобні вибухові пристрої, підтримувати зв’язок з людьми, що мають навички їх виготовлення, а також причетні до вбивства Павла Шеремета.

За попередньою версією слідства, Андрій Антоненко, начебто захопившись радикальними націоналістичними настроями, вирішив створити організоване збройне угруповання, щоб вчинити вбивство Павла Шеремета. Антоненко долучив до групи Юлію Кузьменко та Яну Дугарь. Остання, за версією слідства, «проводила розвідку» біля будинку Шеремета та фотографувала на мобільний телефон камери спостереження довкола майбутнього місця злочину. Кузьменко ж, за версію слідства, безпосередньо закладала вибухівку під автівку.

Підозрювані та адвокати заявили, що з Яною Дугарь Антоненко не був знайомий, а у ніч перед вбивством нібито був удома. Також слідство встановило, що Антоненко 18 липня 2016 року зустрічався з чоловіком підозрюваної Кузьменко Петром Кіяном. Зустріч тривала до першої ночі. Сам Антоненко у коментарі hromadske підтвердив знайомство з Кіяном, однак сказав, що не пам’ятає, чи була така зустріч. 

читайте також
20 тисяч годин відео, 38 томів справи та зміна підозри. Розслідування вбивства Павла Шеремета 4 роки потому «Може сам змайструвати вибухівку». Про що кажуть нові обшуки у справі вбивства Павла Шеремета? «Немає жодного доказу, крім підробленої експертизи»: підозрювана у справі Шеремета Дугарь про досудове розслідування

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий етер своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», але понад 3,5 роки, попри численні експертизи, допити понад 1000 людей, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.



Поділитися: