Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Литва надала Світлані Тіхановській житло. І каже, що та поїхала з Білорусі після тиску й залякувань з боку влади

Влада Литви надала житло опозиційній кандидатці в президенти Білорусі Світлані Тіхановській. Вона виїхала в Литву в ніч на 11 серпня — допомогла їй у цьому влада Білорусі. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у розмові із журналістами після брифінгу, передає Delfi.

Він уточнив, що в Тіхановської є національна литовська віза, яка надає їй право перебувати в країні протягом року без обмежень. Ще напередодні виборів президента Білорусі в Литву виїхали діти Тіхановської через погрози її сім’ї.

« Їй (Тіхановській — ред.) надали місце з відома уряду, в неї статус гості, як я згадував, у неї є віза », — сказав Лінкявічус.

Він додав, що виїхала Тіхановська після тиску з боку білоруської влади: « У неї не було особливого вибору, окрім як покинути країну ». Водночас він не спілкувався з Тіхановською і не знає, що та планує робити далі.

Про те, що Тіхановська виїхала в Литву, стало відомо 11 серпня. Напередодні Комітет державної безпеки Білорусі стверджував, що запобіг замаху на головну конкурентку Олександра Лукашенка. Фактично у КДБ повторили заяву самого Лукашенка про те, що отримали від штабу Тіхановської повідомлення, що вони побоюються за життя кандидатки та бояться провокацій.

Звернення під тиском

Своєю чергою, президент Литви Ґітанас Науседа прокоментував відеозверення, записані Світланою Тіхановською до протестувальників. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

« Тепер пані Тіхановській потрібно оговтатися від шоку й фізичних випробувань, яких вона зазнала. Литва завжди надаватиме притулок тим, хто прагне побудувати свободу й демократію », — написав Науседа у Facebook.

Йдеться про два відеозвернення, які Тіхановська оприлюднила 11 серпня. У першому Тіхановська заявила, що президентська кампанія її дуже сильно загартувала і надала їй сил. Водночас, каже що витримати цього не може.

Згодом у кількох Telegram-каналах з’явилося ще одне звернення Тіхановської. На ньому видно, як вона, ймовірно, читає текст з аркуша, а виглядає так, ніби її змусили це прочитати. У зверненні вона закликала білорусів « до розсудливості й поваги до закону ».

Точно невідомо, де й коли саме були записані ці відеозвернення. Утім в одному з опозиційних білоруських Telegram-каналів порівняли тло й виснували, що своє друге звернення з аркуша Тіхановська читала в кабінеті очільниці ЦВК Білорусі Лідії Єрмошиної.

Саме там Тіхановська перебувала ввечері 10 серпня, аби подати офіційну скаргу на результати виборів президента Білорусі. Штаб кандидатки тоді говорив, що та протягом кількох годин не виходила на зв’язок.

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська  не визнає офіційних результатів  виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні . А хроніку другого дня протестів дивіться тут .