Суспільство (відео)

Перспективи волевиявлення: експерти розповіли, якими будуть вибори на Чернігівщині (Відео)

Місцеві вибори 2020 передбачають чимало ризиків, що можуть вплинути на їх результат. Про це говорили експерти під час круглого столу в пресцентрі «Чернігівський вибір». У деяких його учасників виникли питання щодо бюлетенів.

«Ми маємо такий цікавий бюлетень, що навіть людині молодій дуже важко буде зробити вірно всі кроки. Якщо ми говоримо про людей старшого покоління, то виникає дуже багато питань. Яким чином люди будуть віддавати свої голоси, чи будуть вони зараховані, яким чином будуть підраховуватися бюлетені та якими будуть наслідки»,- Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області.

Наталія Висіканець розповіла, що нове виборче законодавство суттєво обмежує можливість самовисування. Також вона розповіла про підкуп кандидатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада офіційно призначила місцеві вибори на 25 жовтня

«Не була підтримана пропозиція щодо притягнення до відповідальності за підкуп кандидата. І це створює загрозу, що в нас будуть такі гастролери, які не зазнають покарання за ці дії»,- Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області.

Також під час круглого столу говорили про правопорушення, що можуть виникати під час голосування. Нове виборче законодавство внесло зміни і до Адміністративного та Кримінального кодексів.

«Законодавець дещо уточнив певні формулювання. До прикладу, була постійна дискусія, чи може виборець оприлюднювати власне волевиявлення. Можна неоднозначно було трактувати з приводу того, що це поширення іншою особою. Зараз уже заборонено, безпосередня пряма норма забороняє оприлюднювати власне волевиявлення»,- Микола Торбєєв, адвокат.

«На сьогодні у правоохоронців з´являється змога в рамках чинного законодавства документувати цей вид адміністративного правопорушення, за що передбачено штраф від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів громадян»,- Анатолій Будьонний, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП у Чернігівській області.

Окрім цього, передбачена відповідальність за пошкодження, знищення або приховування виборчого бюлетеня. За це визначено штраф від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів громадян. Збільшились і деякі санкції за правопорушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцеві вибори: депутати Чернігівської міськради розказали, чи балотуватимуться знову

«Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації карались раніше від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Зараз це від 100 до 200»,- Анатолій Будьонний, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП у Чернігівській області.

Говорили й про те, що нове законодавство приділяє особливу увагу захисту прав учасників виборчого процесу.

«Будь-яке право, яким зараз володіє громадянин України в межах виборчого процесу… і будь-яка перешкода в реалізації цього права вже є порушенням його виборчого права. І законодавець чітко це встановлює»,- Микола Торбєєв, адвокат.

Також внесено зміни до вісьмох статей Кримінального кодексу та збільшено санкції. Зокрема, за підкуп виборців порушник закону заплатить від 5100 до 6800 гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button