Сербія розглядає можливість купівлі китайської ЗРК попри заяви США

Вівторок, 11 серпня 2020, 19:55

Сербія розглядає можливість покупки сучасної китайської системи протиповітряної оборони попри попередження США, що така угода може поставити під загрозу наміри балканської країни щодо членства в ЄС.

Таку заяву у вівторок зробив президент Сербії Александр Вучич, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство АР.

Вучич сказав, що "ми думали, але ще не закупили" систему FK-3. Це експортна версія китайської зенітної ракетної системи середньої дальності HQ-22 останнього покоління.

Сербія хоче збільшити парк військових літаків на тлі напруженості на Балканах

Сербія, яка зміцнює свої збройні сили в основному за рахунок російських літаків і бронетехніки, минулого місяця отримала 6 китайських ударних і розвідувальних безпілотників CH-92A. Так Сербія стала першою європейською країною, яка розгорнула китайські безпілотні літальні апарати.

Посольство США в Белграді заявило, що "закупівля військового і оборонного устаткування - це суверенне рішення країн. Однак уряди повинні розуміти короткострокові і довгострокові ризики і втрати, пов'язані з веденням бізнесу з китайськими компаніями".

"Вибір закупівель повинен відображати заявлену політичну мету Сербії - велику європейську інтеграцію", - йдеться в заяві посольства США. 

У відповідь на заяву Вучич сказав, що зенітна ракетна система FK-3 не входить в список санкцій США, і що покупка залежить тільки від фінансових умов угоди.

"Ми приймемо рішення (щодо покупки) як вільна і суверенна країна", - сказав Вучич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.