Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Цеглу «навчили» зберігати електроенергію. У майбутньому цегляні будинки можуть стати електростанціями

Група вчених із Університету Вашингтона в Сент—Луїсі перетворила цеглину в «батарею», здатну зберігати електроенергію. При цьому вона не втратила своїх «будівельних» властивостей — а отже, будівлі, створені з неї, можуть стати в буквальному сенсі електростанціями.

Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому у виданні Nature Communications.

Учені скористалися пористістю структури червоної цегли, аби перетворити її в «тримача» електроенергії. Вони заповнили пори цеглини пластиком, здатним проводити електроенергію.

Так цегла перетворилася на суперконденсатор — пристрій, здатний зберігати статичний електричний заряд. Батарейки, на відміну від конденсаторів, зберігають заряд унаслідок хімічних реакцій.

Поки що її ефективність порівняно мала: вона зберігає лише 1% заряду, який виробляють стандартні літій-іонні батарейки. Але його виявилося достатньо для роботи маленької лампочки.

Автори вважають, що в майбутньому саме в такій цеглі можна буде зберігати електрику, яку вироблятимуть сонячні панелі на дахах будинків людей (зараз для цього використовують якраз літій-іонні батареї).

Ефективність «цегляного суперконденсатора» можна збільшити принаймні вдесятеро, стверджують автори. І тоді він цілком може стати більш екологічною (і дешевою) альтернативною літій-іонним батарейкам.

Зараз дослідники розглядають і інші способи зберігання енергії. Одна з компаній, приміром, використовує для цього силу земного тяжіння. За допомогою виробленої на вітрових електростанціях електрики складається вежа з величезних блоків. А потім їх звалюють, і внаслідок цього вивільнюється енергія, яку потім перетворюють в електрику.