Підписаний Зеленським закон про гральний бізнес неможливо виконати. А ще він створює корупційні ризики, каже НАЗК

Олег Павлюк, фото
Олег Павлюк
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулося до президента Володимира Зеленського щодо підписаного ним закону про легалізацію грального бізнесу. Відомство наполягає, що його фактично не можна виконати, бо його положення суперечать одне одному.

НАЗК зазначає, що в чинній редакції закону прописана неконституційна процедура формування складу регулятора — Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей.

А сам орган має широкі дискреційні повноваження (тобто може діяти на власний розсуд), зокрема, коли йдеться про надання й анулювання ліцензій на здійснення діяльності у сфері азартних ігор.

Крім того, закон запроваджує нові дозволи без внесення змін до спеціального закону «Про перелік дозвільних документів у сфері господарської діяльності». Це, на думку НАЗК, може призвести до зловживань під час здійснення державного нагляду (контролю).

А сплата за видання ліцензії на діяльність у сфері азартних ігор може, відповідно до закону, здійснюватися двома різними — і взаємовиключними — способами. І Комісія, на думку НАЗК, зможе «підігравати» потрібним учасникам ринку, застосовуючи ці норми на власний розсуд.

«НАЗК сподівається, що Президент ініціює зміни, які дозволять усунути вказані корупційні ризики та зробити закон можливим для виконання», — йдеться в повідомленні відомства.

НАЗК щось там сказало. І що?

Аналіз законів на предмет корупційних чинників — це одне з повноважень НАЗК. Щоправда, змусити Верховну Раду виправити закон орган повноважень якраз не має: йдеться про радше консультативну функцію.

Утім у Раді переконують, що знають про проблеми і врегулюють колізію окремим законом. Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький повідомив, що відповідний законопроєкт про зміни в Податковий кодекс уже підтримав фінансовий комітет.

«На найближчому засіданні комітету внесемо туди додаткові зміни, які чітко врегулюють питання контролюючих органів. Очікую, що ці податкові та інші зміни будуть прийняті до кінця вересня», — написав Заблоцький.

А що це за закон такий узагалі?

Гральний бізнес в Україні заборонений законодавчо з 2009 року. Однак із того часу оператори лотерей знайшли лазівку у законі, яку використовують для здійснення цієї діяльності.

Новий закон фактично легалізує гральний бізнес в Україні. Зали з ігровими автоматами дозволять розташовувати тільки в готелях, які мають три-п'ять зірок, а в чотири-п'ятизіркових — казино. Допустимий вік гравця азартних ігор, відповідно до проєкту закону, стартує від 21 року. 

За ведення грального бізнесу без ліцензії кримінальна відповідальність (штраф від 170 до 680 тисяч гривень, за повторне порушення — від 680 до 850 тисяч гривень) або ж позбавлення волі.

Також штрафи можливі за низку порушень організаторів, наприклад, допуск до гри людей, молодших 21 року, — штраф близько 2 млн 360 тисяч гривень, а за повторне порушення — анулювання ліцензії.

14 липня закон ухвалила Верховна Рада, а сьогодні, 11 серпня, його підписав президент України.

більше читайте тут
Український Вегас: як працюватиме гральний бізнес після легалізації


Поділитися: