Новини

У Білорусі почали вилучати авто у громадян

У Білорусі почали вилучати авто у громадян

Фото: REUTERS

У Слідчому комітеті Білорусі заявили, що будуть вилучати автомобілі демонстрантів, які використовуються для блокування транспорту. За це протестувальникам загрожує кримінальна відповідальність.

Про це повідомляє білоруське державне агентство “Белта”.

Силовики вважають, що в таких випадках авто “є знаряддям злочину” і будуть вилучатися як речові докази.

“Згідно з кримінально-процесуальним законодавством автомобілі, які використовуються для блокування транспорту, є знаряддями злочину і служать засобом для встановлення фактичних обставин по кримінальній справі, у зв’язку з чим будуть вилучатися у власників і визнаватися речовими доказами”, – заявили в Слідчому комітеті.

У відомстві додали, що установка барикад у вигляді авто або інших предметів може спричинити кримінальну відповідальність, яка в Білорусі настає з 16-річного віку.

“Санкція ч. 1 ст. 310 КК передбачає покарання аж до трьох років позбавлення волі. Якщо блокування транспорту тягне за собою загибель або заподіяння менш тяжких або тяжких тілесних ушкоджень людям, що передбачено ч. 2 ст. 310, до десяти років позбавлення волі”, – йдеться в повідомленні.

9 серпня за даними офіційного екзит-полу, перемогу на президентських виборах у Білорусі здобув Олександр Лукашенко, який керує державою вже 26 років. Проте опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за ґрати.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактом масових заворушень і насильства проти міліції. 

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Пізніше її довірена особа заявила, що Тихановську нібито вивезла з країни білоруська влада і її від’їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Тихановська у відео закликала учасників акцій протесту припинити їх.

У Литві Світлані Тихановській надали місце для проживання і річну візу.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.