Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Білорусі на тлі протестів заборонили продавати піротехніку. Люди використовують її проти силовиків

Влада Білорусі заборонила оптову і роздрібну торгівлю піротехнікою. Її протестувальники використовують проти силовиків, коли ті розганяють мирні акції.

Про це повідомляє «БелТа» з посиланням на Міністерство антимонопольного регулювання і торгівлі.

Заборона почне діяти відсьогодні, 12 серпня. В постанові про причини заборони нічого не сказано.

Зазначимо, що протестувальники у Мінську використовували піротехніку під час розгону акцій силовиками. Це видно з кадрів з місця події.

До прикладу, 11 серпня під час сутичок в мінському районі Серебрянка, де ОМОН намагався оточити близько 500 протестувальників, ті у відповідь запустили у них феєрверки. Силовики розганяли протестувальників за допомогою світло-шумових гранат.

Більше про третій день протестів в Білорусі, які розпочалися після виборів президента, читайте у нашому текстовому онлайні .

Що взагалі відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували понад 80% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — близько 10%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

За два дні влада повідомила про затримання 5 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими.

11 серпня Тіхановська  виїхала з країни  до Литви. Також в мережі з'явилося відео, де вона закликає людей не протестувати. У її штабі заявили, що звернення та записали під тиском білоруських силовиків. Також його прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні . А хроніку другого дня протестів  дивіться тут .