Україна офіційно надіслала запит Білорусі з вимогою екстрадувати 28 російських найманців

Павло Калашник, фото
Павло Калашник
Офіс генпрокурора надіслав генпрокуратурі Білорусі запит на екстрадицію 28 бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера».

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Зазначається, що всім 28 найманцям повідомили про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України), а суд вже заочно відправив їх під варту.

«Слідством встановлено, що ці особи брали активну участь в бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», — йдеться у повідомленні.

Про яких «вагнерівців» йдеться?

У Білорусі в ніч на 29 липня затримали 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Слідство каже, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня. Напередодні їх взяли під варту.

Серед затриманих багато тих, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хоче екстрадувати їх і судити. Офіс генпрокурора вже оголосив підозри 28 «вагнерівцям» про участь у терористичній організації, серед них є 9 українців.

читайте також
Серед затриманих у Білорусі «вагнерівців» — дев'ятеро українців. Що про них відомо?

Що таке ПВК «Вагнера»?

Неофіційне російське збройне формування, яке називають приватною військовою компанією, однак де-юре ПВК у Росії жодним законом не передбачені. Пов’язують групу «Вагнера» з «кухарем» Путіна Євгеном Пригожиним.

ПВК «Вагнера» є одним з інструментів російської зовнішньої політики і гібридної війни проти України зокрема. Неофіційний статус дозволяє офіційній владі РФ говорити, що вони не мають жодного стосунку до діяльності цієї групи. Наприклад, після затримання найманців у Білорусі у Кремлі заявили, що в РФ немає такого поняття як ПВК, а затримані росіяни охоронці, які їхали через Білорусь транзитом. 

Крім Донбасу, відомо про діяльність групи «Вагнера» щонайменше у Сирії, Лівії, ЦАР, Судані.

читайте також
Приватні армії. Які ризики має легалізація військово-консалтингової діяльності?


Поділитися: