Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Мінську жорстко затримали українських волонтерів із «Восток SOS»

Білоруські силовики жорстко затримали в Мінську двох громадян України, волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва. Рєуцький також є журналістом.

На першому відео силовики кладуть вниз лицем Євгена Васильєва.

На цьому відео Костянтин Рєуцький, колишній журналіст hromadske, знімає, як силовики жорстко затримують чоловіка, який просто переходив дорогу.

hromadske намагається зв'язатися з посольством України в Білорусі, однак там не відповідають.

Пізніше в МЗС України відреагували на затримання українців.

Раніше у Білорусі затримали велику кількість журналістів. Сьогодні, 12 серпня, глава МВС країни Юрій Караєв розпорядився не чіпати журналістів, які виконують свою роботу під час антиурядових протестів, крім випадків, коли вони «стають між порушниками і силами правопорядку».

Зранку 12 серпня в МЗС України повідомляли, що у Білорусі затримали 9 українців.

Що відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували понад 80% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — близько 10%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

За два дні влада повідомила про затримання 5 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими.

11 серпня Тіхановська  виїхала з країни  до Литви. Також в мережі з'явилося відео, де вона закликає людей не протестувати. У її штабі заявили, що звернення записали під тиском білоруських силовиків. Також його прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні . А хроніку другого дня протестів  дивіться тут .