Новини

Білоруська влада має негайно припинити насильство, звільнити політв’язнів і оголосити дострокові президентські вибори – заява Петра Порошенка

Білоруська влада має негайно припинити насильство, звільнити політв’язнів і оголосити дострокові президентські вибори – заява Петра Порошенка

П’ятий президент України та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко закликав владу Білорусі негайно припинити насильство та оголосити дострокові вибори.

Про це йдеться у заяві Петра Порошенка.

У ці дні увага України, всієї Європи та світу прикута до подій в сусідній Білорусі, де розгортається глибока політична криза.

Для України і для мене особисто Білорусь завжди була і буде особливо важливою країною. Білоруси – традиційні друзі й партнери українського народу, щирі, миролюбні й добропорядні брати кровно  і духовно.

Демократична, стабільна, процвітаюча і незалежна Білорусь є одним з ключових чинників безпеки та добробуту України.

Тому я не можу мовчки спостерігати за тим, як Білорусь сповзає у вир хаосу і політичної невизначеності.

Білоруська влада повинна знайти відповідь на вимоги білоруського суспільства, яке прагне і готове до демократичних змін у житті держави.

Насильству, масовим репресіям не місце в сучасному цивілізованому світі.

Вважаю, що білоруській владі необхідно негайно припинити насильство проти своїх громадян і водночас не допустити провокацій і підбурювань до насильства. Це – перше.

По-друге, звільнити з в’язниць і місць утримання політичних в’язнів та мирних протестувальників і припинити переслідування політичних опонентів.

По-третє, забезпечити інклюзивний та відкритий діалог влади з білоруським суспільством. Поважати право на свободу ЗМІ та думки, як і безперешкодного доступу до всесвітньої мережі Інтернет.

По-четверте, оголосити про проведення дострокових президентських виборів у Білорусі із широким залученням БДІПЛ/ОБСЄ та Ради Європи, запросити для спостереження представників провідних міжнародних організацій і структур, що сприятиме довірі виборчому процесу.

По-п’яте, закликаю українську владу у контакті з нашими партнерами по Люблінському трикутнику призначити Спеціального представника України щодо Білорусі, який повинен активно сприяти врегулюванню ситуації і підтвердити стратегічну роль нашої держави в регіоні. Необхідно також напередодні запланованого на п’ятницю  засідання Ради Міністрів ЄС організувати контакти представників ЄС з МЗС Білорусі для з’ясування та вирішення проблемних питань, пов’язаних із політичною кризою в Білорусі.

І вкотре закликаю міжнародну спільноту: пильнуйте за діями російського агресора, який лише чекає зручної нагоди для того, щоб покінчити з білоруською державністю та незалежністю. Говорю про це, адже точно знаю, що тривалий час увагу агресора на себе замикала Україна.

Сьогодні Європа має думати і діяти стратегічно. Ми не маємо права втратити Білорусь. Нікому – ані білоруській владі, ані білоруському народу, ані Євросоюзу, і тим паче Україні – не потрібна Білорусь як західна провінція Російської неоімперії. Ми не маємо дати жодного шансу мародерству Кремля.

Політична партія «Європейська Солідарність» продовжить координувати подальші дії з міжнародними партнерами в рамках Європейської народної партії, Міжнародного демократичного союзу та міжпартійної взаємодії.

Європейська та демократична Білоруська держава у наших спільних інтересах!

Нагадаємо, 9 серпня за даними офіційного екзит-полу, перемогу на президентських виборах у Білорусі здобув Олександр Лукашенко, який керує державою вже 26 років. Проте опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за ґрати.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактом масових заворушень і насильства проти міліції. 

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Пізніше її довірена особа заявила, що Тихановську нібито вивезла з країни білоруська влада і її від’їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Пізніше Тихановська у відео закликала учасників акцій протесту припинити їх.

У Литві Світлані Тихановській надали місце для проживання і річну візу.

Крім того, міністри закордонних справ країн Північної Європи та Балтії звернулися зі спільною заявою до влади Білорусі та наголосили на своїй стурбованості щодо фізичних травм демонстрантів.

У Білорусі офіційно визнали, що силовики стріляли на ураження по демонстрантах.

МВС Білорусі заявило про відкриття 17 кримінальних справ за фактами нападу на співробітників правоохоронних органів.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.