Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Білорусі щодо затриманих українських волонтерів із «Восток SOS» відкрили справу за «масові заворушення»

У Білорусі відкрили справу щодо двох затриманих у Мінську громадян України, волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода» із посиланням на білоруську правозахисницю Тетяну Рав'яку.

 Справу відкрили за статтею про «масові заворушення», яка передбачає від 3 до 8 років ув'язнення.

«Вони приїхали до Білорусі лише сьогодні, пили каву, пішли гуляти і були затримані. Вони не могли і не брали участі в жодних заворушеннях», — сказала правозахисниця.

Раніше у посольстві України у Білорусі заявили, що намагаються встановити місця та умов утримання затриманих українців.

Що відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували понад 80% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — близько 10%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

За три дні влада повідомила про затримання 6 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими.

11 серпня Тіхановська  виїхала з країни  до Литви. Також в мережі з'явилося відео, де вона закликає людей не протестувати. У її штабі заявили, що звернення та записали під тиском білоруських силовиків. Також його прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

Про події після закриття дільниць у Білорусі  читайте в нашому онлайні . Також ви можете переглянути хроніку подій  другого  та  третього  днів протестів.