Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Провладний Telegram-канал повідомив, що на Тихановську начебто готували замах

Четвер, 13 серпня 2020, 00:45
Провладний Telegram-канал повідомив, що на Тихановську начебто готували замах
На фото: в центрі Тихановська, зліва Вероніка Цепкало, справа Марія Колеснікова

Провладний білоруський телеграм-канал опублікував інформацію нібито кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська дала свідчення на членів свого штабу. Новину також підхопив держканал "ОНТ", але згодом там її видалили.

Джерело: Telegram-канал Белсат. Telegram-канал "Жовті сливи", який напередодні без вказівки джерела, перший опублікував відео на якому Тихановська, перебуваючи в кабінеті голови ЦВК, читає заздалегідь написаний текст з закликом до білорусів не брати участі в мирних мітингах.

Дослівно: "Тихановська в КДБ дали прослухати запис, де соратники планували її вбити! Голоси всіх учасників розмов на записах нею ідентифіковані. Прізвища нею названі і підтверджені. Готується порушення кримінальних справ за статтею "Вбивство, підготовка вбивства".

Тихановська прийняла рішення виїхати з Білорусі самостійно".

Деталі: Згодом у Telegram-каналі Белсат повідомили, що білоруський державний телеканал "ОНТ" також опублікував інформацію нібито Тихановська давала свідчення на членів штабу, але там швидко видалили новину.

Знати більше: Вічні 80%. 8 фактів про найскладніші (пере)вибори Лукашенка в Білорусі

Читайте також: "Не хочу жити у великій в'язниці". Протести в Білорусі очима учасників

Передісторія:

  • 11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала в Литву. За словами довіреної особа кандидатки, Тихановську вивезли до Литви представники білоруської влади і у неї не було вибору.
  • Сама Тихановська згодом у зверненні пояснила свій від'їзд словами, що "діти – це найважливіше, що є в нашому житті". При цьому вона сказала, що рішення покинути країну вона прийняла самостійно і на неї ніхто не впливав.
  • Після виборів президента 9 серпня у Білорусі протестують проти Олександра Лукашенка й на підтримку Світлани Тихановської. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями, а мітингарі вже почали використовувати "коктейлі Молотова".
  • Ключові білоруські інтернет-видання з дня виборів заблоковані.

Микола Донєв, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування