Четвертий день акцій у Білорусі: нові форми протесту та звільнення телеведучих

Марко Погуляєвський, фото
Марко Погуляєвський
У Білорусі не вщухають акції протесту, які розпочались після виборів президента країни 9 серпня.

Протягом дня білоруські опозиційні ресурси поширювали відео колишніх військовослужбовців, які служили у підрозділах, що зараз залучені до розгонів демонстрантів. Ексвійськові викидають або знищують атрибути військової служби, щоб висловити протест проти насильства з боку силовиків.

Крім того, 12 серпня з державних телеканалів звільнилась низка ведучих. Зокрема, з телеканалу «Білорусь-1» ведучі програм «Макаєнка, 9» Євген Пєрлін, «Доброго ранку, Білорусь!» Віра Каретнікова та Андрій Макайонок, а також військової програми «Арсенал» Володимир Бурко. З телеканалу ОНТ пішла ведуча Ольга Богатиревіч.

Водночас, через небезпеку затримань протест у Мінську частково перемістився на балкони. У багатьох районах столиці Білорусі скандували гасла у підтримку протестувальників.

Що відбувається в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували понад 80% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — близько 10%.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі.

За три дні влада повідомила про затримання 6 тисяч людей та поранення приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими.

11 серпня Тіхановська виїхала з країни до Литви. Також в мережі з'явилося відео, де вона закликає людей не протестувати. У її штабі заявили, що звернення та записали під тиском білоруських силовиків. Також його прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа. На його думку, «жодна притомна людина не повірить», що їх вона зробила з власної волі.

Про події після закриття дільниць у Білорусі читайте в нашому онлайні. Також ви можете переглянути хроніку подій другого та третього днів протестів.



Поділитися: