Новини

Сподіваюсь, Лукашенко буде в Гаазі – головний редактор телеграм-каналу NEXTA

Сподіваюсь, Лукашенко буде в Гаазі – головний редактор телеграм-каналу NEXTA

Фото: REUTERS

Головний редактор білоруського Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич сподівається, що мітинги в Білорусі призведуть до нової і абсолютно вільної від диктатури країни.

Про це Протасевич сказав в ефірі “Прямого”.

– Я хочу, щоб, дійсно, білоруси продовжували висловлювати свою думку. Я не хочу кривавих зіткнень. Я абсолютно не хочу пролитої крові. Я хочу, щоб такі мирні акції, які відбувається сьогодні, припустимо, і страйки, і коли на вулиці просто тихо-мирно виходять і шикуються в величезні ланцюга тисячі людей, – щоб це все закінчилося тим, що білоруси все-таки прийдуть до нової і абсолютно вільну від диктатури країну.

– А де в цій вашій картині Лукашенко, де він?

– Сподіваюся, що в Гаазі.

Нагадаємо, п’ятий президент України та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко закликав владу Білорусі негайно припинити насильство та оголосити дострокові вибори.

ПОМПЕО ЗАКЛИКАВ ДО НОВИХ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА БІЛОРУСІ

Президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі (ПА ОБСЄ) Георгій Церетелі закликав білоруську владу негайно звільнити всіх затриманих без правових підстав.

Нагадаємо, 9 серпня за даними офіційного екзит-полу, перемогу на президентських виборах у Білорусі здобув Олександр Лукашенко, який керує державою вже 26 років. Проте опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла Світлана Тихановська. Чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за ґрати.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактом масових заворушень і насильства проти міліції. 

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала до Литви. Пізніше її довірена особа заявила, що Тихановську нібито вивезла з країни білоруська влада і її від’їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Пізніше Тихановська у відео закликала учасників акцій протесту припинити їх.

У Литві Світлані Тихановській надали місце для проживання і річну візу.

Крім того, міністри закордонних справ країн Північної Європи та Балтії звернулися зі спільною заявою до влади Білорусі та наголосили на своїй стурбованості щодо фізичних травм демонстрантів.

У Білорусі офіційно визнали, що силовики стріляли на ураження по демонстрантах.

МВС Білорусі заявило про відкриття 17 кримінальних справ за фактами нападу на співробітників правоохоронних органів.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.