Туреччина може розірвати дипвідносини з ОАЕ через угоду з Ізраїлем - Ердоган

П'ятниця, 14 серпня 2020, 17:09

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив у п'ятницю, що Туреччина розглядає можливість припинення дипломатичних відносин з Об'єднаними Арабськими Еміратами та відкликання свого посла в зв'язку з угодою ОАЕ про нормалізацію відносин з Ізраїлем.

Про це йдеться в публікації агентства Reuters, повідомляє "Європейська правда". 

Турецьке міністерство закордонних справ заявило, що історія ніколи не пробачить ОАЕ "лицемірної поведінки" при укладенні угоди, яка змінює порядок близькосхідної політики.

ЄС обговорить врегулювання на Близькому Сході після виборів в Ізраїлі

За угодою, укладеною за посередництва США, Ізраїль погодився призупинити заплановану анексію територій на окупованому Західному березі. Палестинські лідери засудили угоду між ОАЕ та Ізраїлем як "удар в спину".

"Дії проти Палестини - це не той крок, який можна терпіти. Зараз Палестина або закриває, або відкликає своє посольство. Те ж саме актуально і для нас зараз", - сказав Ердоган, додавши, що віддав розпорядження своєму міністру закордонних справ.

"Я сказав йому, що ми також можемо зробити крок в напрямку припинення дипломатичних відносин з керівництвом в Абу-Дабі або відкликати нашого посла", - сказав він журналістам у п’ятницю.

Раніше Міністерство закордонних справ Туреччини заявило, що палестинці мали рацію, відхиливши угоду, в якій ОАЕ "зрадили їхню справу".

Туреччина має дипломатичні і торгові відносини з Ізраїлем, але вони були напруженими протягом багатьох років. 

Угода робить ОАЕ третьою арабською країною, яка встановила повноцінні відносини з Ізраїлем після Єгипту в 1979 році і Йорданії в 1994 році.

Читайте детальніше: Історична перемога Трампа: як США вдалося помирити Ізраїль та Емірати

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: