Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23263 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ілюстрація: Урбанина

Студенти урбаністичної школи створили проєкт реконструкції Нижнього та Верхнього валів, у якому пропонують повернути доступ до річки Глибочиці, що протікає в колекторі під валами. Для цього потрібно зробити Верхній вал пішохідним та пустити нове русло вздовж нього. Про це розповіли на сторінці школи фестивалів та міських проєктів «Урбанина».

«Під Валами в старому колекторі протікає річка Глибочиця, яка вже півтора століття не бачила денного світла. Колись її закрили через сморід, бо в неї зливали весь непотріб, а потім перетворили на частину дощової каналізації. Але через зміну клімату зливи щоразу стають сильнішими і подібні системи вже не витримують навантаження», — пишуть автори.

Ілюстрація: Урбанина

Відтак, річка може стати природнім резервуаром, що вбиратиме дощову воду, а також очищатиме брудні стоки з навколишніх вулиць через річковий ґрунт. Зазначається, що старий колектор для цього руйнувати не потрібно, як і розривати бульвар посеред Валів.

Натомість пропонують зробити Верхній вал пішохідним і вздовж нього направити нове русло. Таким чином, територія бульвару збільшиться, його можна буде інтегрувати з активними фасадами будинків і створити єдиний пішохідний простір з чотирма новими площами.

Ілюстрація: Урбанина

Ідею перекриття Верхнього Валу та відновлення доступу до річки вперше розробили студенти курсу Урбан-дизайн, досліджуючи Кожум‘яцьку площу. Над розробкою цього проєкту впродовж трьох місяців працювали Інга Візниця, Нікіта Зенін, Олексій Ковальов, Дмитро Кононенко, Юрій Линов, Віталіна Гошовська, Олена Мельник, Павло Шатохін, Діана Бортник та Анатолій Титарчук.

Читайте також: Агенти змін презентують проєкт Кожум’яцької площі між Воздвиженкою та Верхнім містом

Обкладинка: з допису «Урбанини»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button