«Мають бути певні гальма»: Лукашенко закликав силовиків не бити людей, коли ті вже впали

Марко Погуляєвський, фото
Марко Погуляєвський
Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час наради з членами Ради безпеки країни закликав силовиків не бити протестувальників після того, як вони впали і вже лежать.

Про це повідомляє «БелТА».

«Я не можу сьогодні пред'явити претензії до кого б то не було. Не можу. Тому що ви бачите, як розвивається ситуація. Єдине, попрошу і міністра, і інших: ми все-таки слов'яни, якщо вже людина впала і лежить, його не треба бити», — сказав Лукашенко.

Водночас, він вважає, що ситуація в столиці країни Мінську «не катастрофа або аж надто перенапружена, але проблем вистачає».

Крім того, він вкотре стверджує, що організаторами протестів є люди з-за кордону.

«У перших рядах йдуть люди з кримінальним минулим, при тому пристойним кримінальним минулим. Ну і наші — де діти, а де не зовсім вже діти», — сказав Лукашенко.

Він також закликав батьків підлітків і молодих людей слідкувати за своїми дітьми.

«Я розумію, що деякі батьки в цьому віці часом вже не керують своїми дітьми, особливо хлопчиками. Ну так ви звернетеся до нас, ми допоможемо: поговоримо, займемо цих дітей», — додав Лукашенко.

читайте також
«Дві людини підтверджують інформацію — лише тоді ми публікуємо». Як телеграм-канали координують протести в Білорусі «Мені не кажуть, де моя дитина». Історії людей, які день і ніч чергують під стінами ізолятора в Мінську

Що відбувається у Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За остаточними результатами, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) нібито проголосували 80,1% виборців, а за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську — 10,1%.

Незгодні з результатами люди щодня виходять на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світлошумові гранати та гумові кулі. 13 серпня протести відбулися мирно, влада змінила тактику і припинила жорстоко придушувати акції. Також страйкувати почали працівники великої кількості місцевих підприємств.

Загалом влада затримала приблизно 7 тисяч людей. У ніч із 13 на 14 серпня людей почали масово випускати.

14 серпня на державних підприємствах Білорусі співробітники продовжили виходити на страйки, акції протесту не припиняються. Люди вимагають проведення чесних виборів, звільнення ув'язнених та відставки Лукашенка.



Поділитися: