На Чернігівщині археологи знайшли піч Х ст., а також стріли та кераміку скіфів

Марко Погуляєвський, фото
Марко Погуляєвський
У селі Деснянське на Чернігівщині археологи під час розкопок стародавнього городища Свердловське- 1 знайшли рештки печі та побутові речі періоду роменської культури (Х століття), а також скіфські стріли та кераміку.

Про це повідомила керівниця Мезинської археологічної експедиції, доцент національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка» Олена Черненко.

Вона розповіла, що археологи розчистили залишки котловану споруди роменської культури із рештками печі.

«Об’єкт датується Х ст. за знахідками давньоруської гончарної кераміки в основі печі. Окрім цього, серед знахідок — уламки ліпних горщиків та сковорідок роменської культури, пряслиця, проколки та інші побутові речі», — написала археологиня.

Вона додала, що на території пам’ятки знайдено також скіфські предмети: бронзові наконечники стріл, фрагменти ліпної кераміки та грузила юхнівської культури. Вони репрезентують більш ранній період заселення городища, що припадає на добу раннього заліза.

На території Мезинського національного природного парку за весь період дослідження городища на ньому це вже шостий розкоп.

Торік, у Полтавській області на древньому Більському городищі у селищі міського типу Котельва археологи знайшли золото та зброю скіфів.



Поділитися: