Волинь Новини

Волинянка не могла оформити спадщину від чоловіка, з якими жила в цивільному шлюбі

З кожним роком дедалі більше пар обирають вільні стосунки, проживаючи спільно, не реєструють шлюб у органах ДРАЦС.

Таке поняття називають цивільним або громадянським шлюбом. Якщо пара прожила незначний термін разом і не нажила спільного майна, на яке після того, коли вона роз’їхалася, виникає спір, це не завдає жодних проблем подружжю, – передає ІА Конкурент.

У випадку, якщо цивільний шлюб тривав багато років і під час спільного проживання було придбано чимало майна, землі – у такому разі без юридичних баталій розійтися буде складніше. Також юридичні проблеми виникають, коли один із членів такого подружжя помирає. Як діяти, пояснили  в регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Саме з питанням щодо успадкування майна після смерті цивільного чоловіка до Ратнівського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка, яка розповіла, що з 1989 року проживала з чоловіком однією сім’єю без реєстрації шлюбу в будинку її батьків. Там вели з ним спільне господарство та бюджет. У 2017 році, не склавши заповіту, чоловік помер. Факт спільного проживання підтверджується тим, що за час їхнього спільного проживання на ім’я чоловіка в 1993 році був оформлений робочий проект газопостачання житлового будинку і літньої кухні за адресою їхнього спільного проживання. Крім того, в цей період здійснювалось страхування їхніх будівель і тварин, що підтверджено виданим свідоцтвом на померлого чоловіка.

Після смерті чоловіка залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки, що належала йому на праві власності на підставі державного акту.

Незважаючи на те, що клієнтка відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України прийняла спадщину від померлого чоловіка шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вона не може нотаріально оформити свої спадкові права, оскільки в неї відсутні документи про підтвердження факту родинних чи інших відносин з померлим.

Юристка бюро Євгенія Супрунюк, вислухавши жінку, пояснила, що з цією проблемою їй потрібно звертатися до суду. Адвокат Віталій Сілік підготував позовну заяву, у якій просив встановити факт спільного проживання однією сім’єю клієнтки з її померлим чоловіком по день смерті останнього.

30 липня 2020 року Ратнівський районний суд позов задовольнив повністю.

Важливо! Проживання у цивільному шлюбі не позбавляє можливості довести факт спільного проживання. Документами, які підтвердять родинні відносини, можуть стати: свідоцтво про народження дитини, довідка з місця проживання, листи ділового або особистого характеру, фотографії спільного дозвілля тощо.

Відповідно до Цивільно процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу. Однак, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз’яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (ч. 6 ст. 294 ЦПК України).

Відповідно до ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна, або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Однак пунктом 6 рішення Конституційного Суду України від 03.06.99 року № 5-рп/99 установлено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт.

Сімейний Кодекс говорить, що сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

А згідно з ч.ч.1, 2 ст. 21 СК України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов`язків подружжя.

Згідно з ч. 1 ст. 36 СК України шлюб є підставою для виникнення прав та обов`язків подружжя.

Положенням ст. 74 СК України законодавчо визнано можливість створення сім`ї чоловіком, і жінкою, які не перебувають у шлюбі. Про утворення особами сім`ї може свідчити не тільки укладення шлюбу, кровне споріднення, усиновлення, а й інші обставини, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

Leave a Comment