$ 39.47 € 42.18 zł 9.77
+11° Київ +5° Варшава +12° Вашингтон

Лукашенко вніс Україну до «чорного списку»

Ольга Коваль 22 Вересня 2020 10:36
Лукашенко вніс Україну до «чорного списку»

Україна, після Литви, Польщі та Чехії, потрапила в «чорний список» виконуючого обов'язки президента Білорусі Олександра Лукашенка.

«Україна сьогодні потрапляє в чорний список Олександра Лукашенка - після Литви, Польщі, Чехії. Саме за те, що було озвучено, принаймні за позицію Верховної Ради. Звичайно ж, більш обережна позиція виконавчої влади, але Лукашенко не любить півтонів. Йому подобається чорно-біла ситуація», - пояснив білоруський опозиційний політик Анатолій Лебедько в інтерв'ю «Обозревателю».

Відзначимо, 15 вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.

Відзначимо, 17 вересня Лукашенко заявив про закриття кордонів із Польщею і Литвою, і про посилення - з Україною.

Раніше Литва, Латвія й Естонія запровадили санкції проти Лукашенка, а також низки білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів президентських виборів і силовий розгін демонстрантів.

Також Євросоюз може ввести глобальний режим санкцій проти країн, які порушують права людини.

Як повідомлялося, Польща запропонувала ЄС створити фонд допомоги Білорусі загальним обсягом 1 мільярд євро. Стабілізаційний фонд буде доступний Мінську, якщо влада вирішить провести повторні демократичні і чесні вибори президента.