Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«2020-й влаштував потужний краш-тест для світу». Зеленський записав відеозвернення для Генасамблеї ООН

Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення для 75—ої сесії Генеральної Асамблеї ООН. У ньому він нагадав про агресію Росії в Україні та назвав пандемію коронавірусу «потужним краш—тестом для нашого світу».

У виступі Зеленський зазначив, що світ у ХХІ столітті « сповнений конфліктів, агресії, диктатури та порушень прав людини » і що він не засвоїв уроки Другої світової війни — про це свідчать окупація Криму та військова агресія Росії на Донбасі.

« Це не лише війна в Україні. Це війна в Європі. І це не просто посягання на суверенітет незалежної держави, це схоже на спробу повернутися до поділу сфер впливу у світі », — зазначив Зеленський.

Він назвав пандемію коронавірусу « шоком для всіх країн » і « попереджувальним знаком », який людство має використати, « щоб зупинити суперечки та об’єднати зусилля для досягнення реальних проривних результатів ».

« Почнемо зараз. Планети "Б" немає, ми живемо тут і лише один раз », — так Зеленський завершив свою промову.

Чому Зеленський записав відеозвернення, а не приїхав особисто?

Ще у травні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутереш закликав лідерів держав не приїжджати до штаб-квартири Організації в Нью-Йорку для сесії Генасамблеї. Як пояснив Гутереш, через пандемію коронавірусу лідери держав « навряд чи зберуться » особисто.

Більшість лідерів записали відеозвернення до Генасамблеї ООН. Вони виголошуватимуться з 22 по 26 вересня, їх представлятиме представник національної делегації відповідної країни в ООН. Утім кожен лідер має право приїхати особисто й виголосити промову.

Усі учасники сесії Генасамблеї мають дотримуватися заходів безпеки: перебувати на безпечній відстані й носити маски або респіратори. У разі порушення цих правил голова сесії може зробити зауваження або навіть дочасно завершити засідання.