Вбивці рейтингу: Коли "слуги" попросять Зеленського забрати Фокіна і Кравчука із Мінська

Якщо за Порошенка про переговори в рамках ТКГ у Мінську повідомлялося дозовано і через це опоненти влади щось додумували і часто маніпулювали, то зараз інформація ллється через край. Що створює враження якоїсь мозаїки з правди, напівправди і постправди

Політичний оглядач
Вбивці рейтингу: Коли "слуги" попросять…

 

Члени української делегації у Мінську безупинно феєрять різними заявами, часто ці заяви взаємовиключні. Але при цьому президент Володимир Зеленський та очільник його Офісу Андрій Єрмак продовжують запевняти, що мир на Донбасі от-от настане. Натомість у виборців складається гнітюче враження: одні бачать кроки до капітуляції, інші, навпаки, схвалюють ініціативи про амністію бойовиків та особливий статус для ОРДЛО (таких наразі меншість), а треті взагалі заплуталися у цьому калейдоскопі заяв і, як люблять говорити нинішні можновладці, "фраз, вирваних із контексту". 

Візьмемо для прикладу лише останні. Почнемо з Леоніда Кравчука. Леонід Макарович продовжує виступати в ролі "адвоката диявола". Він лякає: якщо Верховна Рада не змінить постанову про місцеві вибори – це заблокує не лише обмін полоненими, але й усю роботу Тристоронньої контактної групи. Нагадаємо, Росія наполягає на скасуванні пункту постанови ВР про призначення місцевих виборів, в якому констатується неможливість проведення голосування на непідконтрольних Україні територіях до їхньої деокупації. Переглянути цю постанову неможливо, про що каже навіть "зелений" спікер Дмитро Разумков, адже це зірве передвиборчий процес. У той же час Кравчук як мантру повторює тезу про перегляд постанови щодо виборів. Виходить наступна картина: є "голуби миру" Кравчук з Вітольдом Фокіним, є Банкова, яка також хоче миру, і є "партія війни", до якої тепер долучилися і частково "слуги", бо не хочуть задовольняти хотєлки Путіна.

А ще Кравчук хоче змінити Мінські угоди. Подібні заяви вже звучали з вуст представників Зе-команди, і реакція на них з боку Москви чітко засвідчила: у Кремлі проти будь-яких переписувань цих домовленостей. Але Кравчук та спікери від влади вперто намагаються довести українцям, що від слова "цукор" у роті має стати солодко. А ще голова нашої делегації у Мінську переконує народ, що у 2014-му і 2015-му у Мінську Путін переграв Україну. І тому нині маємо такі наслідки. Ця теза - не нова, заднім числом її активно проштовхували під час президентських виборів. Але який сенс у подібних заявах зараз? Коли Зеленський ішов до влади з обіцянкою припинити війну, очевидно у нього мав бути для цього стратегічний план, а не лише тактичні кроки на кшталт "просто припинити стріляти". Про те, що Росія триматиметься Мінських угод, як воша кожуха, відомо з часів попередньої влади. Так само було відомо, що виконувати ці угоди РФ не буде. Попри це українцям вже понад півтора роки впарюють, що мир можливий, якщо йти на поступки.

Та навіть заяви Кравчука виглядають бліденько на тлі висловлювань Вітольда Фокіна. З останнього: дідусь співачки Маші Фокіної називає бойовиків в ОРДЛО "повстанцями", пропонує в "Л-ДНР" створити тимчасовий уряд і погрожує залишити ТКГ, якщо його не почують. Коментувати заяви цього діяча жодного сенсу немає. Він – проблема для Зеленського, та ще й велика. Якщо Вітольд Павлович "палитиме словом" ще місяць, то "слугам" взагалі мало що світитиме на жовтневих виборах у значній кількості регіонів. Відкликати Фокіна з ТКГ у Мінську закликав Петро Порошенко. Та насправді зробити це мали не опозиціонери, а "слуги". Бо їхні рейтинги добиває говірливий дідусь.

І, останнє. Коли чуєш заяви членів української делегації, складається стійке враження, що їх, і Кравчука з Фокіним, і Гармаша з Казанським, і Резнікова, і представників від Луганщини, ввели до переговорної групи з однією метою: вони мали формувати у виборця ілюзію активного просування країни до миру. Вибори ж на носі. Але все пішло не так. Кравчук і Фокін шокують своїми заявами, журналісти Гармаш і Казанський підспівувати їм не хочуть і висловлюють свою позицію. А Резніков анонсує, що скоро у ТКГ буде свій спікер. Depo.ua вже пояснював, чому це не допоможе.

Та найгірше для влади зараз у тому, що виключити з переговорної групи Кравчука з Фокіним без шкоди для рейтингу не можна. Адже, по-перше, у такому випадку доведеться визнати: все те, що говорять ці двоє, є виключно їхньою особистою думкою, а не позицією української влади. Тоді виникне запитання: а навіщо ж їх включали до ТКГ? І якою ж є позиція влади? По-друге, існує небезпека, що після усунення зі складу делегації ображені Кравчук із Фокіним в усіх телеефірах розповідатимуть як вони хотіли миру, але Зеленський пішов на поводу у "партії війни". А, по-третє, цих двох переговорників просто немає ким замінити. Хіба Сергієм Сівохою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme