Свідка у справі МАУ Цемаха віддали Кремлю за вказівкою Єрмака

Свідка у справі МАУ Цемаха віддали Кремлю за вказівкою Єрмака

Обмін відбувся у вересні 2019 року, а мав відбутися у грудні після допитів Міжнародної слідчої групи

Свідка у справі МАУ Цемаха віддали Кремлю за вказівкою Єрмака

Обмін військовополоненими мав відбутися не у вересні 2019 року, а в грудні, після допиту свідка у справі збиття малайзійського боїнга Володимира Цемаха. Слідчі просили не обмінювати Цемаха, аби у них було більше часу, щоб змусити його говорити, однак за вказівкою на той час ще помічника президента Андрія Єрмака обмін відбувся 7 вересня. Про це пише незалежна журналістка-розслідувачка Любов Величко.

«Єрмак пообіцяв, що він дасть можливість переконати Цемаха, що обміну не буде, і примусити давати покази з цих питань, і після того включити його в обмін, який планувався на грудень 2019 року, – пояснює учасник Міжнародної слідчої групи. – Проте орієнтовно 4-5 вересня надійшла вказівка від Баканова до Головного слідчого управління СБУ підготувати Цемаха на обмін. Всі вказівки були усні й ніде не зафіксовані, транслювались Бакановим із посиланням на Єрмака. І в терміновому режимі це було зроблено, а 7 вересня Цемах був переданий до Росії».

Любов Величко пише, що спецслужби Нідерландів, Австралії, Бельгії та Малайзії – країн, які входять до Міжнародної слідчої групи – захотіли дізнатися, чому Єрмак вперто не хотів переносити передачу Цемаха Росії з вересня на грудень, щоб слідчі встигли витягнути з бойовика інформацію про роль РФ у збитті малазійського боїнга.

«Відповідь на згадане питання знайшла австралійська розвідка. І отримані розвіддані справді шокують.

«Андрій Єрмак орієнтовно в липні 2019 року отримав від росіян хабар, який вираховується у десятках мільйонів доларів (близько $40 млн) – за відстоювання інтересів РФ в Україні, в тому числі – і в питанні обміну Цемаха», – розповів співробітник австралійських спецслужб на умовах анонімності», – розповідає журналістка.

Нагадаємо, Mind разом з незалежним журналістом-розслідувачем Любов'ю Величко вдалось поговорити з безпосереднім учасником цієї спецоперації, який був одним із її координаторів. У цілях його безпеки ми не називатимемо його імені та посади. 

Нам вдалося з'ясувати, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі 24 липня вмовляв Зеленського перенести спецоперацію із «завтра» до «найближчим часом».

«У нас все було готово, – розповідає куратор спецоперації деталі зустрічі на Банковій. – Операція мала відбутися наступного дня. Але Єрмак раптом заявив, що «завтра операцію проводити не можна. Її треба скасувати (!) або перенести на деякий час».

«Ні, ви не розумієте. З такими речами не жартують. Це дуже серйозна справа, яка може піти крахом через перенесення дат! – апелювали Бурба та Баранецький. – А в нас мирні переговори на кону (22 липня на тристоронній контактній групі прийняли рішення про посилення «режиму тиші» на Донбасі з 27 липня). Для чого дратувати Путіна?!» – переконував Єрмак.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло