Тихановська домовилася з ЄС про пакет допомоги Білорусі після «демократичних змін»

Тихановська домовилася з ЄС про пакет допомоги Білорусі після «демократичних змін»

Вона закликала Європу не визнавати діючий режим Лукашенка легітимним

Тихановська домовилася з ЄС про пакет допомоги Білорусі після «демократичних змін»
Світлана Тихановська
скрін-шот Deutsche Welle

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська домовилася з Євросоюзом під час візиту в Брюссель про надання пакету допомоги Мінську після демократичних змін у країні, повідомляє її прес-служба в телеграм-каналі «Пул першої».

«Світлана Тихановська домовилася про те, що Білорусі буде надано пакет допомоги після демократичних змін», – йдеться в повідомленні. Тихановська завершила візит до Брюсселя, де виступила перед главами МЗС Євросоюзу, зустрілася з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем, президентом Європарламенту Давидом Сассолі і виступила перед євродепутатами. Вона також зустрілася з білоруською діаспорою і виступила на мітингу в підтримку Білорусі.

Разом з Тихановською брали участь у виступах члени президії опозиційного Координаційної ради Ольга Ковалькова і Павло Латушко.

Екс-кандидат у президенти республіки закликала Євросоюз підтримати її заклик провести нові президентські вибори, звільнити політв'язнів, не визнавати діючий режим Лукашенка легітимним, визнати Координаційну раду опозиції законним представником у переговорах, розширити санкції на винних у фальсифікаціях, незаконних затриманнях і тортурах, а також почати міжнародне переслідування цих осіб.

«Розстріляні режимом, студенти, журналісти, медики, правозахисники зможуть розраховувати на допомогу європейських країн», – наголошується в повідомленні.

Раніше президенти Литви, Польщі та Румунії запропонували Євросоюзу надати пакет допомоги для демократичних і економічних перетворень Білорусії. Пакет повинен включати, зокрема, сприяння диверсифікації енергетики та енергетичної безпеки Білорусі, збільшення присутності і активність міжнародних фінансових інститутів в реформуванні економіки та залучення інвестицій. Автори заяви готові допомогти білорусам, якщо ті вирішать провести в країні політичні та економічні реформи, пояснив президент Литви Гітанас Науседа.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі, хоча повністю політичні контакти з ним не припинить.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло